Petua Kurangkan Rasa Masin

11:08 PG

Assalammualaikum..

Morning semua.. pagi ni deeba nak share petua tentang garam pada anda semua..

Pernah tak anda semua masak dan tiba2 bila part merasa tu alamak masinnya.. pernah tak? pasti pernah bukan.. so pada anda semua yang ada masalah tu boleh la cuba 7 petua untuk kurangkan rasa masin tu.. petua ni deeba baca daripada page MYRESEPI difacebook..


Foto My Resipi.
Foto My Resipi.

Foto My Resipi.


Foto My Resipi.

Foto My Resipi.

Foto My Resipi.

Foto My Resipi.


So selamat mencuba ye..

Kredit : Myresepi

You Might Also Like

17 ulasan

  1. nice tips. boleh guna tips ni nanti

    BalasPadam
  2. Petua yang sangat berguna. Nanti kalau masak terlebih garam, boleh dipraktikkan.

    BalasPadam
  3. Biasa kalau makanan akak terlebih masin..akak letak kentang kalau masak kari..kalau masak lemak cili api akak letak la campuran lain, pucuk ubi ke atau sayur2 yang sesuai

    BalasPadam
  4. Wah . Semua ni tips baru bagi CCL . Terima kasih atas perkongsian

    BalasPadam
  5. Eh. Bagusnya ada tips sebegini. Terima kasih banyak-banyak. Selalunya kalau masin, saya hentam juga sebab taknak membazir. Hehe

    BalasPadam
  6. Wow bagus lah tips ini tapi agak was-was sikit bila nak masuk pelepah dan daun pisang tu takut nanti termasuk getah sekali dalam tu betul ker hehehehe kita tak pernah cuba selalu kalau terlebih masih kita masuk gula atau kicap jer wakakakaka..

    BalasPadam
  7. Sellau kalau masak memang letak kentang.... Cuma sejak kahwin, puan isteri bg tip, masuk garam last sekali... dah rasa ok, baru tutup api..

    BalasPadam
  8. wah...tips yang kena simpan ni ! Thanks dear !

    BalasPadam
  9. Thanks for the useful tips. I will try it out to reduce salt intake.

    BalasPadam
  10. selalunya masukkan kentang ataupun tomato. Thanks for the tips! :D

    BalasPadam
  11. Kadang2 termasuk juga mama masak. Tq atas tips nnti mama cuba

    BalasPadam
  12. Bagus la tips ni. Tak pernah lagi cuba tips yang ni. Selalunya kalau masin kinah tambah gula je.

    BalasPadam
  13. Dulu ada jugak lauk terlebih masin, bukak google cari tips kat sana..depa suh masukkan kentang, alhamdulillah menjadi..:D

    BalasPadam
  14. Semua tips yang di share nih tak pernah try..bagus nih..nanti kalau jadi boleh la try salah satu. hehe

    BalasPadam
  15. spt biasa akk letak kentang sbb mudah dan boleh dimakan jugak..tapi kalau kentang tak de kena la cari alternatif lain mcm yg dikongsi tu...terima kasih atas perkongsian

    BalasPadam
  16. Thanks for the great tips, I disn't know we could do this.

    BalasPadam
  17. Ilmu baru ni. Selama ni AS tahu kentang je boleh kurangkan masin masakan yang terlajak garam.

    BalasPadam