Selasa, 22 Januari 2013

Permulaan Hidup Yang Baru #2




Assalammulaikum w.b.t , bertemu kita lagi disambungan entry yang lepas.. seperti yang telah anda semua baca di entry yang lalu dieba mengupdate pasal suasana di IJN.. dan malam ini dieba ingin sambung bercerita tentang bagaimana kehidupan dieba selepas pulang ke rumah.. dieba tidak ingin membuang masa lagi..  jadi marilah kita semua ketahui kisahnya..

Sepanjang perjalanan pulang , hati ini tidak putus2 berdoa agar diri ini lekas sembuh.. agar semuanya akan kembali normal seperti sediakala.. walaupun hakikat sebenarnya ia akan mengambil masa 6 bulan mengikuti perkiraan dokter , tapi bagi dieba 6 bulan mungkin terlalu sekejap.. mungkin akan makan masa setahun mungkin juga bertahun2.. sakit ini bukan sakit biasa.. jikalau luka biasa pasti akan sembuh dengan cepat.. ini luka pembedahan.. pastinya tidak mungkin sembuh dalam masa sehari dua..  tidak mengapalah.. bersabar sahaja la.. sudah suratan takdir.. dalam masa yang sama , fikiran jadi teringat kepada dia yang misteri.. kalau lah JODOH kan.. hurmmm.. biarlah masa yang menentukannya..

Sesampainya dirumah.. badan terasa letih sekali.. maklumlah berjalan jauh.. lepas tu lama tak naik kereta.. ditambah lagi dengan susah nak baring didalam kereta.. badan semua sakit2.. memang rasa nak tidur sahaja.. malam itu ada tetamu datang kerumah.. adik2 sedare dieba disebelah datang bawak nasi ambang.. alahai sedapnya.. tapi dieba tidak boleh makan.. sedihnya.. rindunya pada fairuz najihah ni.. lama tak jumpa dia.. masa family dia datang dieba tak dapat tengok die.. tu yang rindu tu.. die pun kata die rindu dieba.. lama tak jumpa kak ros.. die tanya kak ros pegi mana.. lama tak nampak.. macam2 lagi die tanya.. sampai dieba penat nak jawabnya.. waktu tu dieba memang letih sangat2.. memang terasa nak tidur je.. tapi susahnya nak tidur.. dengan bantal bersusun2 atas kepala tu.. kena pastikan semuanya selesa dulu.. barulah dapat tidur.. tapi itu pun kejap2 terbangun.. memang sangat2 sakit ni susah sangat untuk tidur tanpa gangguan..

Pagi itu dieba bangun , makan ubat , sarapan , makan ubat balik.. tengok tv.. baring.. jalan2 ambik angin pagi dekat luar sambil bersenam.. semuanya kena ikut seperti nasihat dokter.. paling penting kena belajar jalan tegakkan badan balik.. waktu tu badan dieba memang agak bongkok.. lepas tu jalan dah la macam robot.. alahai.. jujur dieba akui.. nak belajar jalan lepastu menegak balik memang payah.. berhari2 dieba cuba berlatih.. rutin harian dieba setiap hari sama sahaja.. bangun , mandi , makan , makan ubat , bersenam , tengok tv dari pagi ke petang.. petang ke malam.. sama sahaja.. sampai dieba terasa bosan.. tapi nak buat macam mana.. nak tak nak kena berlatih.. takkan lah orang lain yang nak berlatih untuk dieba pula kan.. tapi kalau sepupu2 dieba datang dieba tak la sunyi lebih2 lagi fairuz.. die jaga dieba.. baring sebelah dieba.. temankan dieba.. ade lah jugak teman untuk dieba bila mak dah mula masuk berkerja balik.. sepupu2 dieba yang besar duk sebelah rumah tu pun selalu jugak datang jaga dieba.. sebab mak suruh tengok2 kan dieba.. yela dieba ni kan bukan sihat sangat nk bergerak.. mana tahu terjatuh ke.. pengsan ke.. tu lah mak risau.. tapi dieba   rasa dieba dah kuat.. cuma tu lah , biasalah mak kan.. mestilah risaukan anak nya.. tapi yang paling dieba tak sangka lah adik laki dieba tu pun sanggup jaga dieba.. dieba panggil je die mesti datang.. rasa macam tuan puteri pulak.. waktu2 macam ni dieba buli die pulak.. huhuhu.. ala bukan selalu pun.. masa sakit ni je.. hehehehe.. dan dieba juga nk ucapkan terima kasih pada seluruh keluarga besar dieba.. sepupu2 dieba , adik2 dieba , makcik2 , pakcik2 , kawan2 dieba , nor dan niza sebab datang melawat dieba.. terharu rasanya..

Anda semua nak tahu tak ada satu kisah lucu yang terjadi kepada dieba.. ada suatu hari tu fairuz datang sorang.. die tanya dieba sesuatu ni yang buat dieba nak gelak tapi tak boleh sakit jahitan tu.. cucuk2 kat dalam.. soalan tu dieba takkan lupa sampai bila2.. sampai sekarang dieba ingat..  dieba siap cerita kat atuk dengan mak.. atuk siap gelak2 lagi.. hehehe.. lucu barangkali.. huhuhu..

Fairuz: kak ros , kenapa bawak motor laju2.. kan dah kena jahit.. masuk hospital lagi.. tu lah kak ros sape suruh bawak motor laju2.. kan dah sakit.. darah pulak tu.. tak sakit ke?

Dieba terus terkedu tanpa kata.. lama dieba diamkan diri.. dieba sedar lepas die cubit lengan dieba.. masa tu  kaku nak jawab.. macam mana lah die boleh terfikir soalan tu.. budak kecik ni.. tanya soalan yang sungguh mendalam sekali.. hebatlah..

Dieba kata pada fairuz yang , dieba tak bawak motor laju2.. dieba kena jahit sebab jantung dieba sakit.. tu yang kena jahit tu.. bukannya sebab bawak motor laju2.. lagipun mana lah dieba bawak motor laju2.. pastu boleh pulak die menjawab.. " HABIS YANG SELALU TU " ,  aduhai terkena dieba.. si kecik ni.. aduh.. yela2 memang lah dieba mengaku dulu dieba ni selalu suka sangat bawak motor laju2.. tapi tu dulu.. lepas dah tahu sakit mana ade lagi dieba merempit naik motor.. keluar rumah pun jarang.. asyik berkurung je.. biasalah , bila dapat tahu dieba sakit je dieba terus asingkan diri dieba daripada sesiapa termasuklah keluarga.. bagi dieba orang sakit macam dieba ni tak layak berada dengan sesiapa.. waktu itu pun dieba terlalu banyak masalah.. ditambah lagi dengan sakit TIRIOD yang tak STABIL , kemudian dieba dapat sakit JANTUNG BERLUBANG & INJAP BOCOR pula.. dieba tak dapat terima kenyataan langsung.. sebab itulah dieba mengasingkan diri.. dan sejak itulah dieba hidup dengan dunia dieba sendiri..

Hampir dua minggu berlalu , dieba rasakan kesihatan dieba mulai membaik.. alhamdullilah.. dieba mulai terasa bosan tatkala bersendirian dirumah.. dieba ingin memulakan aktiviti2 yang selalu dieba lakukan sebelum dieba opret.. berFB dan berBLOGGING.. dieba buka fb yang telah lama dieba tinggalkan.. semuanya masih sama.. tidak berubah.. banyak ucapan yang dieba terima oleh mereka2 yang menjadi rakan fb dieba.. dieba juga ADD adik azira.. apa khabar dia ye.. terasa rindu pula.. harap2 die ok.. kesihatan makin baik.. dieba tidak berlama2 di fb sebab dieba ingin sekali buka BLOG kesayangan dieba.. tetapi bila dieba buka.. alangkah sedihnya dieba waktu itu.. blog kesayangan dieba telah di HACK.. hancurnya hati dieba.. bermacam2 persoalan yang bermain difikiran dieba.. apa salah blog dieba pada HACKER tu.. kenapa.. kenapa.. kenapa.. waktu tu dieba rasa macam hilang segalanya.. segala penat lelah dieba bersama blog tu hancur begitu sahaja.. semuanya hancur.. dieba ingin sekali menangis tapi tiada daya.. tiada airmata yang dapat keluar.. yang ada hanyalah kehancuran hati dieba.. apa yang selama ni dieba usahakan orang tergamak menghancurkan nya dalam sekelip mata.. bertahun2 dieba menceburi diri didalam bidang blog.. bertahun2 dieba berusaha untuk berjaya walaupun tak siapa yang menyokong minat dieba terhadap blog ini.. tapi dieba tetap dengan pendirian dieba.. bila kita senang orang sesuka hati jatuhkan kita.. patutkah sesama manusia begitu.. setiap orang ada kelebihannya.. ada kekurangannya.. dieba sedar waktu itu dieba mungkin tidak kenali ramai seperti blogger2 lain tetapi bertahun dieba berusaha untuk mencuba menjadi seorang blogger yang berjaya.. tetapi mungkin bukan rezeki dieba.. dieba pun waktu itu telah berputus asa.. dieba lupakan impian dieba.. dieba lupakan dunia blogger dieba.. hati dieba retak.. retak sangat2.. dieba bawak diri.. dan tutup pintu hati..

Esoknya , dan hari2 seterusnya dieba mulakan rutin harian dieba.. semuanya harus dilupakan.. kenangan pahit.. semuanya dieba buang jauh2.. biarlah usah diingat.. kelak merana lagi.. tibe2 dieba teringat untuk check fb dieba.. mana tahu adik azira dah app dieba.. tapi die masih tidak app dieba lagi.. mungkin die masih belum sihat lagi.. dieba terus sms die bertanya khabar.. lama dieba menanti jawapan.. akhirnya terjawap jua.. sms diterima daripada azira.. alhamdullilah keadaan die pun makin sihat.. kami selalu berhubung melalui sms.. bertukar2 ubat.. pendapat tentang sakit ni.. macam2 lagi lah.. huhuhu.. setiap hari dalam banyak2 perkara yang dieba lalui sepanjang hari.. fikiran dieba tetap ingat pada insan misteri itu.. setiap hari bila dieba on9 dieba pasti lihat dia.. memang tiada siapa yang nampak.. mula2 hanya curi2 lihat die.. lama2 beranikan diri add die.. tapi sebenarnya dalam masa yang sama dieba takut kalau2 permintaan rakan itu ditolak.. hurmm.. tak mengapalah.. tunggu sahaja jawapannya.. diterima ataupun tidak.. apa2 pun dieba redha..

Setiap hari habiskan masa di fb , pun bosan jugak kalau tidak berbuat apa2.. tibe2 ada diantara adk angkat dieba masukkan dieba kesebuah group ni.. nama group tu GROUP LUAHAN HATIE.. wah nama group ni terbaiklah.. macam tahu2 je ada yang dieba nak luahkan.. dieba luahkan tentang betapa bencinya dieba pada seseorang yang bergelar HACKER.. waktu itu perasaan dieba tersangat2 benci.. macam2 yang dieba luahkan.. bila sepanjang hari dieba berada didalam group itu macam2 orang yang dieba temui.. bermacam2 ragam orang meluahkan isi hatinya.. ada yang baik , ada yang buruk , ada yang sedih , ada yang gembira.. tetapi sungguh dieba tak sangka , kalau lah dieba tahu ada bencana yang akan memporak perandakan hidup dieba berada didalam group tu.. dieba takkan sesekali berada didalam group tu.. tidak akan.. tidak dan tidak.. memang pada mulanya kebahagiaan bersama dieba tetapi itu semua hanya sebentar.. hanya seminggu sahaja mampu bertahan.. hari2 seterusnya.. kehancuran mula menghantui hidup dieba.. sungguh tak disangka.. kasih yang diharapkan rupanya racun berbisa.. hari demi hari kesakitan demi kesakitan mula beraja dihati.. airmata berlinangan.. setiap hari tanpa henti.. dugaan demi dugaan datang berganti.. tetapi dalam  derita rupanya ada sinar menyinari.. ada dua orang manusia yang dieba tidak sangka akan menjadi dua orang yang terpenting dalam hidup dieba kini.. FYDA & EYLA.. fyda adalah wanita yang senasib dengan dieba.. diwaktu awal perkenalan fyda seperti musuh yang dieba anggap cuba menghancurkan kebahagiaan dieba tetapi ternyata dieba salah.. bukan die tapi dieba yang menghancurkan hidup die.. kalau lah dieba tahu begitu jadinya.. dieba takkan sesekali membuat kesilapan buruk itu dalam hidup dieba.. dieba bukan PERAMPAS HAK ORANG.. dieba bukan.. tidak cukup dengan  kemunculan fyda.. ramai lagi wanita2 yang datang silih berganti didalam kehidupan LELAKI itu.. lelaki yang tidak pantas digelar lelaki oleh kami semua mangsa2 die.. paling penting lelaki itu tidak layak dicintai oleh kami semua.. tapi ALLAH itu maha adil.. setiap kelukaan kami semua akhirnya terbalas jua.. sepandai2 tupai melompat akhirnya jatuh jua lelaki itu.. dieba dan fyda selalu cakap , langit itu tidak selalunya tinggi sampai masa jatuh jua.. sekarang die terjatuh.. bila buku betemu ruas begitulah jadinya.. bila sedang asyik mempermainkan perasaan perempuan  yang cintakan die waktu itu.. perempuan tu sebenarnya pun bermuslihat sama seperti die.. saling mempermainkan perasaan sesama sendiri.. kan dah kena.. nampak kan ALLAH BAYAR CASH.. itulah yang selalu FYDA katakan pada die.. apa yang dieba alami sebab lelaki itu tidak seteruk apa yang lelaki itu buat pada FYDA.. derita fyda lebih teruk lagi daripada dieba dan perempuan2 yang lain.. dieba dapat bayangkan betapa sakitnya hati fyda... dieba tahu dieba tidak mungkin boleh jadi setabah fyda.. tapi dieba tahu apa yang selama ini fyda bagitahu pada dieba tentang deritanya sejak die kenal lelaki itu memang sakit.. kalau dieba ditempat fyda dieba pasti lebih teruk lagi.. tapi itu semua cerita lalu.. fyda dan dieba telah lama buang lelaki itu daripada hidup kami.. fyda bertahun2 dengan lelaki itu.. dieba hanya mampu menahan derita selama 4 bulan.. dan sepanjang 4 bulan itu hidup dieba hanya berendam airmata.. banyak kelukaan yang dieba nampak.. cukuplah derita itu.. sebab itu dieba tamatkan.. dieba tak sanggup lagi terus diperbodohkan oleh lelaki itu.. dan hidup baru perlu diteruskan.. tanpa CINTA.. biarlah cinta itu datang sendiri mengikut kehendak ALLAH.. in shaa allah ada bahagia buat dieba.. cuma entah bila..

Disebalik kisah ini , dieba bertemu dengan seseorang yang dieba gelarkan sahabat baik @ bff.. EYLA.. kawan yang dieba kenali disebuah group radio.. perkenalan demi perkenalan akhirnya menjadikan kami sahabat.. sejak munculnya die , pada die dieba luahkan.. dieba senang berbicara denganya.. die seorang sahabat yang memahami.. sahabat yang ada dikala dieba perlukan.. yang mempertahankan dieba sewaktu dieba dipermainkan.. dieba nampak sendiri bagaimana die mempertahakan dieba.. itu barulah sahabat sejati.. yang layak digelar bff.. yang menangis bersama.. senang bersama.. sahabat yang banyak memberikan dorongan.. kekuatan untuk dieba bangkit kembali menjalani hidup setelah kecewa.. dan tidak seperti LELAKI itu yang selama ini dieba anggap bff , hilang begitu sahaja bila senang.. bila susah baru nampak batang hidung.. begitu ke bff ? ternyata dieba tersilap pilih kawan.. betul cakap adik selama ni.. die tak layak jadi kawan dieba.. die hanya mempergunakan dieba selama ni.. mempergunakan kelemahan dieba.. yang selalu ada bersama die diwaktu die susah.. dibuang.. dicerca.. dipandang rendah tetapi bila senang terus lupa pada dieba.. selama ni banyak yang dieba dengar tentang die.. tetapi satupun dieba tidak pernah ambik kisah.. dieba lebih percaya pada die.. tapi ternyata kebaikan dieba dibalas seperti sampah.. biarlah.. apa yang dieba tahu kini.. biarlah die hidup dengan cara die.. jangan dicari dieba lagi.. cukup sudah segala pembohongan yang dibuatnya.. cukuplah derita juga yang dibalas atas semuanya.. dieba dah tak nak menangis lagi sebab orang yang tak reti menghargai dieba.. sedangkan dieba tidak pernah minta dibalas balik semua kebaikan dieba.. sekali pun tidak pernah minta.. lama sudah dieba halalkan semuanya.. kesakitkan dalam hati pun dieba telah halalkan.. tapi tolong jangan muncul dalam hidup dieba lagi.. pergilah.. dieba tak sanggup terus dibohongi lagi.. lagipun kini sudah terang lagi bersuluh.. siapa die semuanya dieba dah tahu.. jadi usahlah nak teruskan sandirawa lagi.. sebab semuanya sudah terbukti..

Tibe2 terasa tangan ni terlalu penat untuk meneruskan cerita ini.. jadi dieba ingat dieba nak stop dahulu.. mungkin  ada sambungannya yang ketiga nanti.. in shaa allah.. sama2 lah nantikan ye.. apa2 pun dieba nak ucapkan terima kasih sebab sudi membaca kisah2 dieba.. dan kepada sesiapa yang tidak membaca kisah sebelum ini anda semua boleh membaca entry yang tertera dibawah ini..

Sebelum mengundur diri , dieba ingin berpesan kepada anda semua.. bila kita bercinta janganlah kita semua mempemainkan perasaan orang yang cintakan kita.. jangan pernah mengkhianati mereka.. paling penting jangan kerana seseorang yang khianati kita , kita sanggup mempermainkan orang lain.. kita buat hal yang sama seperti orang tu buat kat kita , macam tu ke yang sepatutnya kita buat.. orang berfikiran pendek selalu sahaja buat hal yang salah.. macam yang lelaki itu buat pada kami , mangsa2 die.. disebabkan perempuan yang die cintai dulu tinggalkan die sebab lelaki lain , die berdendam dengan perempuan dan bersumpah untuk mempermainkan perasaan perempuan.. die buat kami macam tu.. dieba tak tahu berapa banyak perempuan2 dekat luar sana yang dipermainkan cintanya oleh die , tapi yang dieba tahu cara yang die buat itu salah.. dalam setandan pisang tak semuanya busuk , dalam banyak2 manusia tak semuanya jahat.. kita tak boleh menghukum orang lain diatas kesilapan orang lain.. dan dalam persahabatan pula.. bila kita bersahabat.. kita memang harusnya lebih memilih.. kita harus lihat mana yang layak bergelar sahabat dan mana yang tidak..  kita bersahabat kita mengharapkan keikhlasan dan bukannya penipuan.. tetapi kalau anda semua jumpa ciri2 seperti apa yang dieba lalui , sebaiknya anda semua putuskan lah mana yang patutnya anda harus lakukan.. kerana sahabat seperti itu tidak layak menjadi sahabat..

jangan menjadi "SAHABAT SEPERTI KACANG LUPAKAN KULIT.. " , nanti terkena batang hidung sendiri.. diri sendiri juga yang merana.. dan segala apa yang dieba dipostkan bukannya niat dieba untuk memburukkan sesiapa tetapi dieba sekadar memberikan peringatan sesama kita semua.. kita hidup dalam dunia ini bukannya sesuka hati kita boleh mempermainkan hidup orang.. sekarang mungkin kita kenakan hidup orang.. esok lusa.. orang kenakan kita balik.. samalah macam mereka2 itu.. selama ni hidup mereka diatas.. tetapi sekarang.. semuanya terbalik.. fikirlah mana baik dan buruk bagi kita semua.. assalammulaikum.. semoga bertemu lagi.. selamat malam..

p/s: didalam dieba menangung derita.. dieba lihat fb dieba di APP.. tapi waktu itu dieba tidak boleh berbuat apa2.. tetapi perasaan dieba tidak pernah padam.. perasaan itu wujud lagi.. cuma waktu itu mungkin dieba tersilap pilih.. kalaulah dia sampai awal sedikit pastinya dieba tidak perlu melalui derita itu.. tetapi semua yang terjadi ini telah tertulis.. dieba hanya mampu menjalaninya.. redha..
Read more>>>

Isnin, 21 Januari 2013

Permulaan Hidup Yang Baru #1


                                       

Assalammulaikum w.b.t , selamat berhujung minggu buat semua.. kemanakah anda semua pada hari minggu ini ? adakah mengabiskan masa bersama keluarga , rakan2 ataupun insan tersayang.. walau dimana sahaja anda berada dieba berharap anda sentiasa didalam keadaan yang baik2 sahaja.. in shaa allah.. kalau ditanya dieba saat ini pastilah dieba sedang berada dihadapan laptop yang saban hari menemani dieba sentiasa serta tidak lupa juga TEDDY yang tersayang.. yang sentiasa berada disisi dieba.. serta tidak lupa juga insan yang tersayang yang sentiasa berada dihati.. mak , abah , adik2 , serta si dia.. dan jikalau laptop dan juga teddy tiada disisi dieba pastinya hidup dieba akan lebih sunyi lagi.. mengapa dieba katakan sunyi ? sebab hidup dieba memang sentiasa sunyi.. setiap hari bermacam2 cara dieba akan lakukan untuk mengurangi kesunyian itu tetapi segala apa yang dieba buat semuanya tetap sunyi.. biarlah kalau begitu suratan nya.. kesunyian ini akan tetap berada bersama dieba.. takdir.. walau apa2 pun terima sahajalah dengan hati yang terbuka.. :)

Hari ini , adalah hari bahagia buat dieba.. nak tahu kenapa ? sebab hari ni genap setahun selepas dieba membuat penbedahan JANTUNG BERLUBANG & INJAP BOCOR.. 20 januari 2012 , hari itu adalah hari dimana segalanya bermula.. sebuah perjalanan hidup yang baru.. samaada dieba masih layak atau tidak berada diatas muka bumi ini lagi ataupun tidak.. dan sejak jasad dieba diusung masuk kedalam bilik pembedahan itu , banyak bende yang dieba tinggalkan.. keluarga , kenangan pahit & manis serta bermacam2 lagi.. bila berada didalam bilik pembedahan , dieba banyak berfikir andai diberikan peluang sekali lagi , dieba  akan memperbaiki lagi diri dieba , dieba akan buang apa sahaja yang selama ini menyakitkan hati dieba.. semuanya harus diubah.. muktamad.. 

Permulaan cerita ini.. 

18 disember 2012

bermula la detik bermulanya perjalanan baru dalam hidup dieba.. dan hari itu juga la hari yang dieba akan memulakan hidup baru ditempat baru.. nak tahu tak dimanakah tempat baru itu ? INSITITUT JANTUNG NEGARA a.k.a IJN.. tempat yang tidak mungkin dieba lupakan sampai bila2.. tempat kenangan terindah.. tapi sungguh tiada siapa yang sangka kan, dalam sakit ada lagi kesakitkan yang ada dalam diri.. dan dieba pun tak sangka dieba boleh dapat sakit lagi.. JANTUNG BERLUBANG & INJAP BOCOR.. ye itu la sakitnya setelah TIRIOD yang sehingga kini masih tak sembuh2 lagi.. tapi dieba tetap redha dengan sakit ini..  andainya masih tidak sembuh juga dieba tetap redha..

Sepanjang dieba di hospital macam2 orang dieba jumpe, dieba kenali.. biasa lah da nama pun hospitalkan.. mestilah ramai orang sakit.. tapi dalam banyak2 orang dieba tak sangka boleh kenali seorang adik ni.. pertama kali die tegur dieba, tak sangka die nak tegur dieba.. dieba selalu tengok die dengar mak die.. die ni manje.. dieba suke tengok die.. nama adik ni AZIRA.. sebenarnya masa sebelum dieba masuk dalam wad lagi kami semua da kenal masa dekat ruangan menunggu.. masa tu dia dgn mak die duduk dekat sebelah dieba.. mak die tegur mak dieba.. mereka berborak2.. biasa la borak2 orang tua.. waktu tu dieba tak rasa  macam dieba ada kt situ.. sebab fikiran dieba tengah melayang2.. sebenarnya dieba takut nak duduk kt hospital.. sebab dieba takut nak jalani pembedahan.. sebab dieba belum bersedia lagi.. dieba takut sangat2, rasa macam nak lari je.. tapi bila tengok muka mak abah dieba batalkan hasrat tu.. sebab mak dgn abah nak sangat tgk dieba sihat.. dieba pun tak nak susahkan mak dgn abah lagi.. da la sanggup ambik cuti semata-mata nak antar dieba jumpe dokter setiap kali ada temujanji.. waktu dieba terasa sangat macam dieba tak berguna langsung.. sebab dari dulu selalu susahkan mak abah.. berapa banyak duit mak abah da habiskan untuk dieba.. dieba tahu banyak sangat.. tapi mak abah tak pernah berkira pun dgn dieba.. tapi dieba betul2 rasa dieba memang tak patut susahkan mak dgn abah.. kadang2 tu dieba nangis dalam hati.. biar takde siapa yang nampak.. kadang2 tu bila dieba tak larat nak nangis dalam hati lagi dieba nangis sahaja.. 

Pukul 2 setengah petang , nama dieba dipanggil oleh seorang nurse ni.. dieba serta beberapa orang pesakit lain diminta mengikuti mereka untuk membuat pemeriksaan dan selepas itu kami semua akan dibawa ke dalam wad.. dan waktu itu la dieba berpisah dgn azira dan mak nya.. mungkin die masuk wad lain.. kalau la die masuk wad yang sama kan bagus.. yela ada la juga dieba kawan.. dieba ni kt luar tak reti nak berkawan.. biasa la pemalu la katakan.. hehehe.. pemalu la sgt kan.. tapi serius la dieba memang pemalu..

Wad mawar , katil no 6.. itu la wad dan katil dieba.. tak sangka boleh dapat no 6.. dieba suka no 6 tu sebab tarikh lahir dieba 6 april.. terasa macam kebetulan pulak.. malam pertama di IJN, mata memang terlalu sukar untuk lena.. lebih2 lagi setelah mendengar kisah seram dari orang2 didalam wad.. cerita apa lagi cerita hantu la.. dan tak sangka la pulak, memang betul sebab dieba mak memang kena juga.. dieba ni sebenar daripada kecik2 dulu memang boleh nampak bende2 ni.. cuma bila da semakin dewasa ni makin kurang nampak.. tak tahu la sebab apa.. dan dieba betul2 tak sangka dieba boleh nampak disitu.. perasaan dieba waktu tu takut ada berani pun ada tapi perasaan tu macam da biasa.. tapi tidak la bagi mak.. mak kata masa mak tersedar daripada tidur, mak ingin bangun mencari dieba sebab mak kate mak tak nampak dieba tido kt katil tu.. mak kate pandangan mak seolah2 tertutup oleh sesuatu yang gelap.. tibe2 dieba dgr mak baca yassin.. serta merta bende tu pergi.. dieba tanya mak kenapa? mak kata mak tak nampak dieba tido, tu yang mak cemas tu.. dieba ckp dieba ada je.. mak yang tak nampak.. dieba nampak mak mencari2 dieba.. selepas semua itu berlalu mak suwo dieba sambung tido kembali..

19 januari 2012

Awal pagi bangun, mandi, sembayang, bekpes, makan ubat, baring balik, duduk balik, semuanya da.. tapi tetap bosan.. nak on9 pakai hp tapi macam mls pun.. tapi bosan.. bila da bosan, mula la muka sedih, nak g luar tgk tv malas.. lagipun da tentu2 ramai depan tv tu.. pastu mesti ramai orang tua2.. biasa la da nama pun wad orang DEWASA.. kalau semua nak tahu wad yang dieba duduk tu semua nya bercampur tau LELAKI & PEREMPUAN.. mula2 dieba pun tak faham kenapa boleh bercampur ni.. tapi biarlah asalkan dalam bilik dieba duduk ni semuanya perempuan.. nak tahu tak, dieba rasa dalam wad MAWAR ini dieba seorang je pesakit yang muda.. sebab yang lain semuanya tua2.. serius.. dan semua orang yang dalam wad tu macam tak percaya yang dieba ni ada sakit JANTUNG.. kalau semua tak percaya, dieba lagi la tak percaya.. tapi tetap kena percaya.. sebab memang terjadi..

Setelah dokter datang melawat diwad dan berbincang tentang masa untuk lakukan pembedahan.. dieba diminta untuk mentandatangani borang persetujuan.. samaada dieba setuju ataupun tidak dengan pembedahan ini.. waktu tu lambat2 tangan dieba capai pen.. dalam hati nak ke tak nak.. fikir dieba, fikir.. buat keputusan.. kalau bukan untuk diri sendiri buat untuk mak abah.. mereka telah banyak berkorban untukmu dieba.. fikir masak-masak.. dieba pejam mata seketika.. bila dieba bukak mata ada wajah mak dihadapan.. ye, dieba pasti.. dieba ikut kata hati.. dieba tanda tangan.. sebab memang tanda tangan dieba yang diperlukan.. bukan tanda tangan mak atau abah.. selepas tanda tangan dieba da redha dalam hati, selepas ini apa yang terjadi dieba akan redha.. semua yang dieba buat hanya untuk mak dan abah.. hanya untuk mereka yang ingin lihat dieba sembuh.. selepas selesai sesi bersama dokter dieba serta pesakit2 lain yang akan menjalani pembedahan esok, kami semua dibawa untuk membuat pemeriksaan terakhir sebelum semua nya berlangsung esok.. waktu tu dieba rasa macam keseorangan sahaja.. tapi dieba tetap cuba untuk cekalkan hati.. tabahlah hati.. selesai semuanya kami semua balik wad.. sampai diwad dieba keletihan, niat hati ini nak tido sebentar  tapi dieba dikejutkan untuk mendengar ceramah tentang bagaimana nanti bila selepas pembedahan.. waktu tu mak pun ikut mendengar sekali.. selepas habis semuanya dieba diminta oleh nurse untuk turun kebawah balik untuk membuat ECO pula.. pagi tadi X-RAY.. pas habis buat ECO ingat boleh la naik untuk sambung tido.. tapi rupanya tidak, kena pergi bilik PHYSIOTHERAPY AND REHABILITATION DEPARMENT.. dekat situ dieba serta mereka diajar lagi untuk bagaimana nak bernafas selepas pembedahan itu.. kami masing2 diberi alat untuk bernafas.. memang susah rupanya nak bernafas selepas pembedahan.. macam2 kami belajar dekat situ semakin seronok pulak rasanya.. best sgt2.. sekurang2 nya dieba dapat lupakan rasa takut dieba.. balik ke wad, dieba ceritakan kat mak, dan tunjuk kt mak apa yang dieba dapat.. dieba fikir macam mana la agaknya nak bernafas selepas pembedahan itu.. berangan2 la dieba jawab nya.. macam2 dieba bayangkan.. sampai tergelak sendiri.. hehehe.. malam tu tibe2 dieba terasa nak on9.. dieba nk bagitahu tentang pengalaman dieba sepanjang kt IJN.. tapi dieba batalkan hasrat.. entah la rasa  macam malas tapi nak buat jugak.. hurm.. dieba pun on9 la fb sebentar.. guna hp ni lambat sikit loading die.. len la kalau hp dieba ni ade wifi.. leh la guna line IJN ni.. biasa la beli line tenet kan.. so sabar jela.. dieba hanya buat 1 status sahaja.. dieba buat yang ni malam terakhir dieba sebelum esok bermula la segalanya.. pembedahan akan berlangsung.. tak sampai beberapa minit ramai orang yang komen dan mendoakan yang terbaik buat dieba.. tak sangka rupanya ramai orang yang ingin lihat dieba sembuh.. terima kasih semua diatas doa2 itu.. terima kasih.. tak terbalas rasanya.. terima kasih lagi sekali..

Selesai buat status tu, dieba off9.. sebab rasanya tak sanggup lagi nak berlama2 didalam fb sebab takut menangis.. biasa la dieba pasti nangis punya.. waktu tu dieba masih guna fb AIRMATA SEORANG ADIEBA lagi.. tapi tu dulu skrg tak lagi.. kul 9 setengah malam tibe2 ada tetamu datang melawat dieba.. cik din dan cik sari.. tak sangka acik2 dieba sanggup datang jauh2 dari shah alam ke sini selepas balik keje.. dan paling terharu nya acik bawakkan KFC untuk dieba.. banyak pulak tu.. acik din kata makan semua.. biar kenyang.. serius macam nk nangis.. pastu dieba on fb balik dan buat status.. pakcik dan makcik datang melawat, bawak KFC banyak sgt2.. pakcik suwo habiskan.. waktu tu hanya allah yang tahu.. betapa dieba tak sangka banyaknya orang yang sayangkan dieba.. terharu sungguh.. masa dieba tengah makan KFC , waktu tu dieba fikir mungkin ini kali terakhir dieba makan KFC.. dan sewaktu dieba tengah makan KFC, dieba teringat ketiga2 adk2 dieba.. apa dorang tengah buat.. da makan ke ? sht ke ? rindu dieba tak ? waktu tu dieba takut sangat kalau2 bila dieba sedar, dieba takkan dapat tengok dorang lagi.. dieba nangis dalam hati.. dieba pendam kesedihan sorang2.. biarlah orang nampak dieba senyum asalkan orang tak nampak dieba nangis.. malam tu dieba langsung tak boleh tido.. mata ni memang susah nak pejam.. dieba lihat mak yang sedang lena tertido dikerusi malas.. lama dieba tengok sampai tertido dengan sendirinya.. sehingga tak sedar ada airmata mengiringi..

20 januari

******

Sudah bersediakah diriku ? sudahkah ? lama dieba duduk termenung seorang diri, merenung sarapan yang terhidang.. roti kosong dan air milo.. perut terasa lapar tapi hanya mampu merenung sahaja.. lama ditenung makin lama jauh fikiran melayang2.. kata hati berkata ingat dieba, redha.. redha.. redha.. ye memang harus redha.. ikhlaskan hati merelakan segalanya.. air milo pun mulai terasa dibibir.. roti mula dimakan.. makan dan minum sambil tersenyum.. sementara menunggu detik pukul 12, dieba habiskan masa untuk menbaca majalah apo.. gelak2 dieba waktu itu tapi dalam hati menangis tu.. nangis sangat2 tapi tetap pura2 gelak depan mak.. pagi tu cik din datang lagi bawak 2 biji bantal.. dan bantal tu akan dieba gunakan bila dieba sedar nanti, tujuan nya guna bantal tu, bila dieba ingin terbatuk atau terbersin dieba harus peluk bantal tu kuat2.. itu la pesanan dokter.. ok dieba ikut je..

Tengah hari pun tiba.. nurse datang bagi pakaian untuk masuk ke bilik pembedahan.. warna kuning.. uihhh takde kaler lain ke.. pink ke ? ade ke kuning.. nak tak nak dieba pakai juga.. first time pakai baju pembedahan ni nampak comel pulak.. ingat baru nak ambik gambar buat kenangan.. tapi tak sempat, orang2 dari bilik pembedahan da datang.. hurm.. waktu tu dieba mulai nk nangis.. tapi kawal lagi.. sewaktu baring diatas katil tu sambil katil disorong.. waktu tu memang da terbanyang macam2 da.. airmata tak usah cakap la.. memang nangis la.. tak peduli pun siapa yang nampak.. abg yang tolak tu pun senyum2 je.. biarlah die.. dieba tak kisah pun tentang die.. yang penting dieba nk nangis.. sampai ketingkat bawah dieba rasa nk bangun dan lari sahaja.. tapi mak kata jangan.. macam mak tahu2 pula apa yang ada dalam fikiran.. sesampainya didepan pintu masuk bilik pembedahan.. ada dokter bius datang berkata kepada mak.. dieba buat2 tak dengar.. biarlah.. hanya mak yang dengar.. tiba masa untuk dieba diusung masuk.. berkali2 dieba mintak maaf kt mak.. dieba mintak mak halalkan semuanya.. ckp kt abah adk2 dieba sayang semua.. dan dieba ingat perkataan terakhir dieba kt mak.. in shaa allah kalau dieba bangun kita semua jumpa lagi.. selemat tinggal.. pintu tertutup..

12 setengah sampai 2 petang, dieba berada didalam bilik pembedahan sambil menunggu dokter2 yang akan menjalani pembedahan ke atas dieba sampai.. sementara menunggu tu, ade beberapa prang dokter yang buat apa pun dieba tak berapa nk faham sangat2.. ada yang pasang wayar dekat seluaruh badan dieba.. ada yang masukkan sejenis ubat lekat leher dieba.. dan masa ubat itu dimasukkan leher dieba sakitnya hanya allah yang tahu.. memang teramat sakit.. tak tahu dokter tu masukkan ubat tu pakai apa.. sebab rasa macam diketuk sahaja.. sampai menangis dieba dibuatnya.. lagi beberapa minit sebelum pembedahan bermula.. dokter bius pula menjalankan tugasnya.. waktu tu dieba terasa macam sesak nafas pun ada.. dieba tengok ramai orang dalam bilik tu.. dan perlahan2 pandangan dieba mulai kabur dan kabur.. lalu terpejam.. selepas terpejam dieba tak tahu apa yang terjadi kepada dieba.. yang dieba tahu sewaktu dieba buka mata dieba dengar suara orang baca yassin.. banyak sangat suara2 yang dieba dengar.. tibe2 dieba nampak mak.. nape mak baca yassin ? sapa yang mati ? selepas tu dieba mulai nampak wajah2 yang dieba kenali.. tibe2 dieab dengar suara mak panggil dieba.. tapi dieba tak larat nak jawab, pandangan pun samar2.. selepas itu dieba seolah2 terpejam semula.. mungkin tertido.. sepanjang tertido macam2 yang dieba alami, kisah itu dieba tidak ingin ingat kembali.. cukuplah derita itu..

21 januari 
******
pukul 9 pagi dieba di kejut oleh seseorang yang dieba tidak kenali.. siapakah perempaun itu ? dia memperkenalkan dirinya sebagai kak linda, jururawat yang bertugas menjaga dieba.. dieba kata skrg ni pukul 9 adik.. adik bangun ye.. lama da adik tido sejak semalam.. kami ingat adik tak bangun lagi.. masa tu dieba masih mamai2 lagi, pastu tibe2 rase dada ni sakit sangat.. nak gerak pun susah.. kenapa ni ? kak linda cakap semalam adik jalani penbedahan.. adik ingat tak ? perlahan2 dieba mulai ingat apa yang terjadi.. tapi chop chop chop , semalam ? makna nya da semalaman dieba tak sedar ? kak linda kata ye.. lama sangat adik tido, sampai dikejut pun adik tak bangun2.. nasib baik pagi ni adik bangun..

YA ALLAH, syukur alhamdulillah dieba sedar.. dieba masih diberi kesempatan lagi untuk bernafas diatas muka bumi ini.. dieba ingat dieba da tiada lagi selepas dieba nampak semua orang baca yassin untuk dieba..

Mata dieba mula tertutup kembali.. tapi dieba dikejutkan lagi oleh kak linda.. beliau nampak nya macam takut bila dieba tido lagi.. entah la rasa macam mengantuk pulak.. rasa macam nak tido sahaja.. mungkin kesan ubat bius ni terlalu kuat kot sampa dieba nak tido je.. kak linda bagi bagi dieba ubat untuk dimakan.. ubat muntah.. tak lama selepas tu kak linda suwo dieba keluarkan kahak sambil2 tu kak linda letak air apa entah dalam mulut dieba.., aduh macam mana ni ? susah nya.. da la tengah sakit, macamana nak buat ni ? fikir dieba fikir.. tiba2 tiba termuntah dekat muka kak linda.. fuh lega je rasenya.. tapi alahai ciannya kak linda.. tapi nasib baik kak linda guna penutup mulut tu.. kalau tidak memang kena la.. dieba pun mintak maaf kat kak linda.. kak linda kata takpe.. da biasa da.. biasa la adik, akak kan jaga orang sakit.. aah ye, tak ye jugak.. nasib baik tak kena marah.. tibe2 dieba macam nak terbatuk.. kak linda suwo peluk bantal tu cepat.. dieba pun peluk la.. lalu batuk, masa batuk tu YA ALLAH, sakitnya.. rupanya beginilah sakitnya.. bila batuk selepas dibedah.. sakitnya.. dieba tahan sahaja.. tahan dan tahan.. itu belum lagi bersin.. lagi sakit.. rase macam nak tertanggal jahitan dekat dada ni.. sakitnya.. kul 10, kak linda bagi dieba makan sarapan pagi dan makan ubat, selepas itu dieba diminta oleh kak linda untuk belajar bernafas mengunakan alat yang dieba dapat masa tu.. alat bantuan pernafasan.. betul tekaan dieba alat ini pun susah juga.. susahnya berlajar bernafas.. dan selagi dieba tak boleh bernafas dengan baik dieba takkan boleh kembali ke WAD..

Read more>>>

Ahad, 20 Januari 2013

Selamat Hari Ulang Tahun ( 5 Bulan )


Beberapa hari yang lalu dieba terpaksa untuk melupakan hasrat hati untuk menulis entry terbaru , gara2 keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan dieba untuk meneruskan penulisan dieba.. walaupun baru beberapa hari sahaja tetapi rasanya rindu sekali hendak menulis.. menulis ini bagaikan salah satu cara dieba untuk terus berbicara.. walaupun dieba hanya menulis berdasarkan kisah peribadi dieba tetapi adakalanya dieba seperti ingin menulis suatu kisah yang akan dieba jadikan kenangan yang terindah.. tetapi mungkin masanya belum tiba lagi.. dieba masih belum berani lagi untuk memulakan kisah itu.. in shaa allah bila tiba masanya nanti dan bila dieba telah betul2 bersedia mungkin kisah itu akan ada menghiasi blog dieba ini.. in shaa allah.. 

Semalam dieba ingin sekali menulis tetapi dieba terpaksa lupakan hasrat juga sebab semalam pun dieba masih tidak sihat lagi.. tetapi hari ini in shaa allah , sihat ataupun tidak dieba akan tetap buat2 sihat untuk habiskan entry yang tergendala ini.. 

Semalam 18 january 2013 , adalah hari yang cukup bermakna buat dieba & juga buat si dia.. semalam adalah hari ulang tahun percintaan kami yang ke 5 bulan.. syukur alhamdulillah, masa berjalan dengan amat pantas sekali.. . walaupun kisah cinta ini baru sahaja bermula.. tetapi rasanya macam sudah lama kami bersama.. sepanjang bersama , banyak kisah yang terjadi.. ada kisah suka , ada kisah duka.. tetapi itu semua tidak menghalangi kami untuk masih tetap bersama lagi.. jujurnya dugaan dalam bercinta ini banyak sangat halangannya.. bermacam2 yang terjadi kepada kami membuat kami bertambah matang dalam mengharungi ujian percintaan ini.. walaupun adakalanya sukar untuk dimengertikan tetapi bagi dieba , andai benar kami saling cinta mencintai semua itu tidak akan pernah jadi masalah besar bagi kami berdua.. besar mana pun dugaan , berat manapun rintangan dan ujian andainya dijalani berdua segalanya pasti akan dapat kami selesaikan.. bak kata WONDER PET " APA YANG PEENTING KERJA SAMA " macam itulah maksud dieba.. harus saling bersama tidak kiralah diwaktu senang mahupun susah.. begitulah juga jikalau kami hidup sebagai suami isteri nanti.. in shaa allah.. amin.. semoga termakbul doa2 kami berdua..

Itu sahaja kisah dieba untuk kali ini.. sebab dieba terpaksa mengundur diri untuk memberi laptop ini kepada ketiga2 kanak2 kecil dirumah ini yang telah mula menunjukkan muka sedih vs kecian.. alahai keciannya tengok mereka yang ingin lihat upin ipin di tonton.. tidak mengapalah , biarlah dieba mengalah.. lagipun kecian kepada mereka.. sebelum mengundur diri dieba berharap semoga percintaan ini akan terus berkekalan sehingga keakhir hayat kami berdua.. semoga apa yang kami rancang bersama dan apa yang kami selalu doa akan cepat termakbul.. in shaa allah.. 
Read more>>>

Isnin, 14 Januari 2013

Sampai Bila Harus Begini



Dieba menyanyi2 sambil duduk termenung dan setelah puas menyanyi ulang2 lirik lagu OST SEINDAH SAKURA.. buatku disna, yang sama berulang kali.. dieba duduk termenung menghadap langit yang cerah pula sambil ditemani MY LOVELY TEDDY ,   ye TEDDY selalu menemani.. TEDDY la teman dikala sunyi , TEDDY la teman dikala dieba rindu pada adk dan sepupu yang jauh disana.. TEDDY la teman dikala dieba rindu pada dia.. TEDDY la teman dikala dieba perlukan teman untuk berbicara.. walaupun TEDDY tidak dapat untuk berbicara sama tetapi bila dapat tengok TEDDY senyum je pun dieba da cukup HAPPY.. pelik kan dieba.. tetapi entah mengapa jiwa ini masih lagi terasa kosong.. kosong sekosongnya walaupun ada TEDDY menemani.. semakin hari sepertinya ia nya menjadi semakin kosong.. mengapakah kekosongan itu sering kali terjadi.. adakah mungkin hidup ini telah ditakdirkan untuk hidup didalam dunia yang mungkin bole dieba gelarkan sebagai dunia KOSONG INI MILIK DIEBA ADIEBA.. mungkinkah ? atau dieba sebenarnya hanya mungkin sedang berimaginasi sewaktu dieba keseorangan.. entah la, dieba sendiri pun tidak semakin mengerti mengapkah hidup dieba semakin kosong.. sedangkan dieba rasa hidup ini tidak pernah kosong selama ini.. lagipun dieba bukannya hidup sendirian.. dieba hidup ditemani keluarga.. walaupun ada diantara ahli2 keluarga dieba yang selama ini menceriakan hidup dieba kini terpaksa berjauhan dari dieba.. tetapi dieba tidak salahkan mereka semua, kerana dieba sedar hakikat bahawa tidak selamanya mereka akan bersama dieba sentiasa.. mereka telah dewasa.. mereka pun memiliki kehidupan mereka sendiri.. mereka mempunyai tujuan hidup yang menjadi impian mereka juga.. selain dari memiliki keluarga, dieba juga mempunyai si dia.. insan yang hadir menceriakan hidup ini tatkala mereka jauh dari dieba.. dan dieba sedar dengan kehadirannya hidup dieba sedikit sebanyak berubah.. walaupun masa dieba dengan dia tidak banyak tetapi bagi dieba ia da lebih daripada cukup daripada langsung tiada.. jujur dieba akui dunia dieba yang suram yang selalu ditemani airmata, perlahan-lahan mulai jauh dieba buang.. alhamdullilah, akhirnya dieba berjaya juga hidup tanpa airmata.. lagipun siapalah yang ingin terus terusan hidup hanya ditemani airmata.. dieba pun tidak mahu, walaupun pada mulanya dieba senang hidup begitu.. hanya dieba dan dunia yang selama ini dieba ciptakan buat diri ini.. dunia yang dicipta oleh insan yang keseorangan seperti dieba..

Dalam dunia ini, adakah orang yang seperti dieba ? hidup didalam dunia yang diciptakan hanya buat diri sendiri.. pernahkah anda semua hidup dalam dunia begitu ? pernahkah ? mungkin ada yang pernah dan mungkin ada yang tidak ingin sekali hidup didalam dunia begitu.. orang yang hidup didunia begitu tidak pernah peduli langsung dengan kehidupan disekelilingnya, kerana apa, bagi mereka dunia yang mereka ciptakan lagi indah dari dunia yang dimiliki ramai orang tetapi terasa kosong biarpun hidup dikelilingi manusia.. itulah yang dieba rasakan.. walaupun hidup dalam dunia yang dimiliki ramai orang, tetapi dieba rasa kosong.. dieba rasa macam orang tidak pernah nampak ada seseorang yang wujud dalam hidup mereka.. mereka tidak nampak DIEBA.. sebab itulah orang-orang yang macam dieba ini lebih senang hidup bersendiriaan.. tanpa sesiapa.. walaupun sendirian tetapi hidup tetap gembira.. walaupun gembira yang dibuat2 hanya untuk menutupi kesedihan hati..

Kadang-kadang tu, dieba cuba juga untuk menghapuskan dunia serba keseorangan ni tetapi susahnya.. sebab semakin dieba cuba memasuki dunia yang satu lagi itu, dieba terasa macam wujud ini masih tidak lagi ternampak oleh mata mereka.. adakah mereka memang tidak nampak ataupun memang sengaja tidak nampak dieba pun tidak tahu.. dieba pun sebenarnya tidak tahu bagaimana sebenarnya perasaan hati ini.. sekejap inginkan hidup dalam dunia yang diciptakan sekejap ini hidup dalam dunia yang dimiliki ramai orang tetapi kosong.. semakin dieba fikir fikiran dieba semakin sakit.. hurm.. dieba pun tidak tahu sampai bila selamanya harus begini.. sesungguhnya dieba telah penat hadapinya.. walaupun adakalanya dieba ingin larikan diri tetapi larikan diri kemana pun dieba tidak tahu.. lagipun dieba tidak ingin terus menjadi pengecut.. sedangkan dieba wujudkan dunia yang keseorangan ini pun dieba telah gelarkan diri dieba pengecut.. inikan pula dieba ingin larikan diri.. lagi la dieba jadi pengecut.. sampai bila dieba harus jadi seorang pengecut.. dieba pun tidak tahu.. biarlah masa sahaja yang menentukan nya.. sekarang ini yang dieba tahu biarlah apapun yang akan jadi dieba akan tetap hidup ditengah-tengah sampai selamanya berakhir.. tidak memilih dunia yang cipta ataupun dunia yang telah memang tercipta.. biarlah..

Satu yang anda semua perlu tahu, walaupun dieba pernah hidup didalam dunia yang dieba sengaja ciptakan tetapi kadangkalanya dunia itu pun teramat sukar untuk dieba fahami.. kerana bila dieba duduk didalam dunia itu dieba rasa hidup dieba lagi bertambah kosong.. sebab didalam dunia itu hanya ada dieba dan seorang yang dieba panggil adi.. adi itu diri dieba juga.. adi itu pun sama juga seperti dieba.. hidupnya kosong.. adi boleh faham dieba tapi adi tetap tidak boleh buat dieba rasa bahagia.. sebab adi sama seperti dieba.. mungkin ade orang cakap dieba ni macam giler tapi dieba tak giler.. dieba sihat.. 100 peratus sihat walaupun dieba sakit.. mungkin apa yang terjadi kepada dieba ini adalah dugaan yang dieba harus terima.. hidup didalam dunia serba kekurangan ini buat dieba lebih senang bersendirian.. dengan kesakitkan yang sedia ada, memang hidup dieba begini.. kalau masa boleh diulang kembali dieba hanya mahu hidup yang sederhana tapi bahagia.. hanya itu sahaja..

Dari Hati Wanitaku: Bila harus berakhir, dieba pun tidak mengerti tetapi yang dieba mengerti hidup tetap harus diteruskan.. biarpun payah.. 
Read more>>>

Copyright © Dari Kacamata Seorang Wanita Official Blog Designed by azhafizah.com