Permulaan Hidup Yang Baru #2

Assalammulaikum w.b.t , bertemu kita lagi disambungan entry yang lepas.. seperti yang telah anda semua baca di entry yang lalu dieba meng...




Assalammulaikum w.b.t , bertemu kita lagi disambungan entry yang lepas.. seperti yang telah anda semua baca di entry yang lalu dieba mengupdate pasal suasana di IJN.. dan malam ini dieba ingin sambung bercerita tentang bagaimana kehidupan dieba selepas pulang ke rumah.. dieba tidak ingin membuang masa lagi..  jadi marilah kita semua ketahui kisahnya..

Sepanjang perjalanan pulang , hati ini tidak putus2 berdoa agar diri ini lekas sembuh.. agar semuanya akan kembali normal seperti sediakala.. walaupun hakikat sebenarnya ia akan mengambil masa 6 bulan mengikuti perkiraan dokter , tapi bagi dieba 6 bulan mungkin terlalu sekejap.. mungkin akan makan masa setahun mungkin juga bertahun2.. sakit ini bukan sakit biasa.. jikalau luka biasa pasti akan sembuh dengan cepat.. ini luka pembedahan.. pastinya tidak mungkin sembuh dalam masa sehari dua..  tidak mengapalah.. bersabar sahaja la.. sudah suratan takdir.. dalam masa yang sama , fikiran jadi teringat kepada dia yang misteri.. kalau lah JODOH kan.. hurmmm.. biarlah masa yang menentukannya..

Sesampainya dirumah.. badan terasa letih sekali.. maklumlah berjalan jauh.. lepas tu lama tak naik kereta.. ditambah lagi dengan susah nak baring didalam kereta.. badan semua sakit2.. memang rasa nak tidur sahaja.. malam itu ada tetamu datang kerumah.. adik2 sedare dieba disebelah datang bawak nasi ambang.. alahai sedapnya.. tapi dieba tidak boleh makan.. sedihnya.. rindunya pada fairuz najihah ni.. lama tak jumpa dia.. masa family dia datang dieba tak dapat tengok die.. tu yang rindu tu.. die pun kata die rindu dieba.. lama tak jumpa kak ros.. die tanya kak ros pegi mana.. lama tak nampak.. macam2 lagi die tanya.. sampai dieba penat nak jawabnya.. waktu tu dieba memang letih sangat2.. memang terasa nak tidur je.. tapi susahnya nak tidur.. dengan bantal bersusun2 atas kepala tu.. kena pastikan semuanya selesa dulu.. barulah dapat tidur.. tapi itu pun kejap2 terbangun.. memang sangat2 sakit ni susah sangat untuk tidur tanpa gangguan..

Pagi itu dieba bangun , makan ubat , sarapan , makan ubat balik.. tengok tv.. baring.. jalan2 ambik angin pagi dekat luar sambil bersenam.. semuanya kena ikut seperti nasihat dokter.. paling penting kena belajar jalan tegakkan badan balik.. waktu tu badan dieba memang agak bongkok.. lepas tu jalan dah la macam robot.. alahai.. jujur dieba akui.. nak belajar jalan lepastu menegak balik memang payah.. berhari2 dieba cuba berlatih.. rutin harian dieba setiap hari sama sahaja.. bangun , mandi , makan , makan ubat , bersenam , tengok tv dari pagi ke petang.. petang ke malam.. sama sahaja.. sampai dieba terasa bosan.. tapi nak buat macam mana.. nak tak nak kena berlatih.. takkan lah orang lain yang nak berlatih untuk dieba pula kan.. tapi kalau sepupu2 dieba datang dieba tak la sunyi lebih2 lagi fairuz.. die jaga dieba.. baring sebelah dieba.. temankan dieba.. ade lah jugak teman untuk dieba bila mak dah mula masuk berkerja balik.. sepupu2 dieba yang besar duk sebelah rumah tu pun selalu jugak datang jaga dieba.. sebab mak suruh tengok2 kan dieba.. yela dieba ni kan bukan sihat sangat nk bergerak.. mana tahu terjatuh ke.. pengsan ke.. tu lah mak risau.. tapi dieba   rasa dieba dah kuat.. cuma tu lah , biasalah mak kan.. mestilah risaukan anak nya.. tapi yang paling dieba tak sangka lah adik laki dieba tu pun sanggup jaga dieba.. dieba panggil je die mesti datang.. rasa macam tuan puteri pulak.. waktu2 macam ni dieba buli die pulak.. huhuhu.. ala bukan selalu pun.. masa sakit ni je.. hehehehe.. dan dieba juga nk ucapkan terima kasih pada seluruh keluarga besar dieba.. sepupu2 dieba , adik2 dieba , makcik2 , pakcik2 , kawan2 dieba , nor dan niza sebab datang melawat dieba.. terharu rasanya..

Anda semua nak tahu tak ada satu kisah lucu yang terjadi kepada dieba.. ada suatu hari tu fairuz datang sorang.. die tanya dieba sesuatu ni yang buat dieba nak gelak tapi tak boleh sakit jahitan tu.. cucuk2 kat dalam.. soalan tu dieba takkan lupa sampai bila2.. sampai sekarang dieba ingat..  dieba siap cerita kat atuk dengan mak.. atuk siap gelak2 lagi.. hehehe.. lucu barangkali.. huhuhu..

Fairuz: kak ros , kenapa bawak motor laju2.. kan dah kena jahit.. masuk hospital lagi.. tu lah kak ros sape suruh bawak motor laju2.. kan dah sakit.. darah pulak tu.. tak sakit ke?

Dieba terus terkedu tanpa kata.. lama dieba diamkan diri.. dieba sedar lepas die cubit lengan dieba.. masa tu  kaku nak jawab.. macam mana lah die boleh terfikir soalan tu.. budak kecik ni.. tanya soalan yang sungguh mendalam sekali.. hebatlah..

Dieba kata pada fairuz yang , dieba tak bawak motor laju2.. dieba kena jahit sebab jantung dieba sakit.. tu yang kena jahit tu.. bukannya sebab bawak motor laju2.. lagipun mana lah dieba bawak motor laju2.. pastu boleh pulak die menjawab.. " HABIS YANG SELALU TU " ,  aduhai terkena dieba.. si kecik ni.. aduh.. yela2 memang lah dieba mengaku dulu dieba ni selalu suka sangat bawak motor laju2.. tapi tu dulu.. lepas dah tahu sakit mana ade lagi dieba merempit naik motor.. keluar rumah pun jarang.. asyik berkurung je.. biasalah , bila dapat tahu dieba sakit je dieba terus asingkan diri dieba daripada sesiapa termasuklah keluarga.. bagi dieba orang sakit macam dieba ni tak layak berada dengan sesiapa.. waktu itu pun dieba terlalu banyak masalah.. ditambah lagi dengan sakit TIRIOD yang tak STABIL , kemudian dieba dapat sakit JANTUNG BERLUBANG & INJAP BOCOR pula.. dieba tak dapat terima kenyataan langsung.. sebab itulah dieba mengasingkan diri.. dan sejak itulah dieba hidup dengan dunia dieba sendiri..

Hampir dua minggu berlalu , dieba rasakan kesihatan dieba mulai membaik.. alhamdullilah.. dieba mulai terasa bosan tatkala bersendirian dirumah.. dieba ingin memulakan aktiviti2 yang selalu dieba lakukan sebelum dieba opret.. berFB dan berBLOGGING.. dieba buka fb yang telah lama dieba tinggalkan.. semuanya masih sama.. tidak berubah.. banyak ucapan yang dieba terima oleh mereka2 yang menjadi rakan fb dieba.. dieba juga ADD adik azira.. apa khabar dia ye.. terasa rindu pula.. harap2 die ok.. kesihatan makin baik.. dieba tidak berlama2 di fb sebab dieba ingin sekali buka BLOG kesayangan dieba.. tetapi bila dieba buka.. alangkah sedihnya dieba waktu itu.. blog kesayangan dieba telah di HACK.. hancurnya hati dieba.. bermacam2 persoalan yang bermain difikiran dieba.. apa salah blog dieba pada HACKER tu.. kenapa.. kenapa.. kenapa.. waktu tu dieba rasa macam hilang segalanya.. segala penat lelah dieba bersama blog tu hancur begitu sahaja.. semuanya hancur.. dieba ingin sekali menangis tapi tiada daya.. tiada airmata yang dapat keluar.. yang ada hanyalah kehancuran hati dieba.. apa yang selama ni dieba usahakan orang tergamak menghancurkan nya dalam sekelip mata.. bertahun2 dieba menceburi diri didalam bidang blog.. bertahun2 dieba berusaha untuk berjaya walaupun tak siapa yang menyokong minat dieba terhadap blog ini.. tapi dieba tetap dengan pendirian dieba.. bila kita senang orang sesuka hati jatuhkan kita.. patutkah sesama manusia begitu.. setiap orang ada kelebihannya.. ada kekurangannya.. dieba sedar waktu itu dieba mungkin tidak kenali ramai seperti blogger2 lain tetapi bertahun dieba berusaha untuk mencuba menjadi seorang blogger yang berjaya.. tetapi mungkin bukan rezeki dieba.. dieba pun waktu itu telah berputus asa.. dieba lupakan impian dieba.. dieba lupakan dunia blogger dieba.. hati dieba retak.. retak sangat2.. dieba bawak diri.. dan tutup pintu hati..

Esoknya , dan hari2 seterusnya dieba mulakan rutin harian dieba.. semuanya harus dilupakan.. kenangan pahit.. semuanya dieba buang jauh2.. biarlah usah diingat.. kelak merana lagi.. tibe2 dieba teringat untuk check fb dieba.. mana tahu adik azira dah app dieba.. tapi die masih tidak app dieba lagi.. mungkin die masih belum sihat lagi.. dieba terus sms die bertanya khabar.. lama dieba menanti jawapan.. akhirnya terjawap jua.. sms diterima daripada azira.. alhamdullilah keadaan die pun makin sihat.. kami selalu berhubung melalui sms.. bertukar2 ubat.. pendapat tentang sakit ni.. macam2 lagi lah.. huhuhu.. setiap hari dalam banyak2 perkara yang dieba lalui sepanjang hari.. fikiran dieba tetap ingat pada insan misteri itu.. setiap hari bila dieba on9 dieba pasti lihat dia.. memang tiada siapa yang nampak.. mula2 hanya curi2 lihat die.. lama2 beranikan diri add die.. tapi sebenarnya dalam masa yang sama dieba takut kalau2 permintaan rakan itu ditolak.. hurmm.. tak mengapalah.. tunggu sahaja jawapannya.. diterima ataupun tidak.. apa2 pun dieba redha..

Setiap hari habiskan masa di fb , pun bosan jugak kalau tidak berbuat apa2.. tibe2 ada diantara adk angkat dieba masukkan dieba kesebuah group ni.. nama group tu GROUP LUAHAN HATIE.. wah nama group ni terbaiklah.. macam tahu2 je ada yang dieba nak luahkan.. dieba luahkan tentang betapa bencinya dieba pada seseorang yang bergelar HACKER.. waktu itu perasaan dieba tersangat2 benci.. macam2 yang dieba luahkan.. bila sepanjang hari dieba berada didalam group itu macam2 orang yang dieba temui.. bermacam2 ragam orang meluahkan isi hatinya.. ada yang baik , ada yang buruk , ada yang sedih , ada yang gembira.. tetapi sungguh dieba tak sangka , kalau lah dieba tahu ada bencana yang akan memporak perandakan hidup dieba berada didalam group tu.. dieba takkan sesekali berada didalam group tu.. tidak akan.. tidak dan tidak.. memang pada mulanya kebahagiaan bersama dieba tetapi itu semua hanya sebentar.. hanya seminggu sahaja mampu bertahan.. hari2 seterusnya.. kehancuran mula menghantui hidup dieba.. sungguh tak disangka.. kasih yang diharapkan rupanya racun berbisa.. hari demi hari kesakitan demi kesakitan mula beraja dihati.. airmata berlinangan.. setiap hari tanpa henti.. dugaan demi dugaan datang berganti.. tetapi dalam  derita rupanya ada sinar menyinari.. ada dua orang manusia yang dieba tidak sangka akan menjadi dua orang yang terpenting dalam hidup dieba kini.. FYDA & EYLA.. fyda adalah wanita yang senasib dengan dieba.. diwaktu awal perkenalan fyda seperti musuh yang dieba anggap cuba menghancurkan kebahagiaan dieba tetapi ternyata dieba salah.. bukan die tapi dieba yang menghancurkan hidup die.. kalau lah dieba tahu begitu jadinya.. dieba takkan sesekali membuat kesilapan buruk itu dalam hidup dieba.. dieba bukan PERAMPAS HAK ORANG.. dieba bukan.. tidak cukup dengan  kemunculan fyda.. ramai lagi wanita2 yang datang silih berganti didalam kehidupan LELAKI itu.. lelaki yang tidak pantas digelar lelaki oleh kami semua mangsa2 die.. paling penting lelaki itu tidak layak dicintai oleh kami semua.. tapi ALLAH itu maha adil.. setiap kelukaan kami semua akhirnya terbalas jua.. sepandai2 tupai melompat akhirnya jatuh jua lelaki itu.. dieba dan fyda selalu cakap , langit itu tidak selalunya tinggi sampai masa jatuh jua.. sekarang die terjatuh.. bila buku betemu ruas begitulah jadinya.. bila sedang asyik mempermainkan perasaan perempuan  yang cintakan die waktu itu.. perempuan tu sebenarnya pun bermuslihat sama seperti die.. saling mempermainkan perasaan sesama sendiri.. kan dah kena.. nampak kan ALLAH BAYAR CASH.. itulah yang selalu FYDA katakan pada die.. apa yang dieba alami sebab lelaki itu tidak seteruk apa yang lelaki itu buat pada FYDA.. derita fyda lebih teruk lagi daripada dieba dan perempuan2 yang lain.. dieba dapat bayangkan betapa sakitnya hati fyda... dieba tahu dieba tidak mungkin boleh jadi setabah fyda.. tapi dieba tahu apa yang selama ini fyda bagitahu pada dieba tentang deritanya sejak die kenal lelaki itu memang sakit.. kalau dieba ditempat fyda dieba pasti lebih teruk lagi.. tapi itu semua cerita lalu.. fyda dan dieba telah lama buang lelaki itu daripada hidup kami.. fyda bertahun2 dengan lelaki itu.. dieba hanya mampu menahan derita selama 4 bulan.. dan sepanjang 4 bulan itu hidup dieba hanya berendam airmata.. banyak kelukaan yang dieba nampak.. cukuplah derita itu.. sebab itu dieba tamatkan.. dieba tak sanggup lagi terus diperbodohkan oleh lelaki itu.. dan hidup baru perlu diteruskan.. tanpa CINTA.. biarlah cinta itu datang sendiri mengikut kehendak ALLAH.. in shaa allah ada bahagia buat dieba.. cuma entah bila..

Disebalik kisah ini , dieba bertemu dengan seseorang yang dieba gelarkan sahabat baik @ bff.. EYLA.. kawan yang dieba kenali disebuah group radio.. perkenalan demi perkenalan akhirnya menjadikan kami sahabat.. sejak munculnya die , pada die dieba luahkan.. dieba senang berbicara denganya.. die seorang sahabat yang memahami.. sahabat yang ada dikala dieba perlukan.. yang mempertahankan dieba sewaktu dieba dipermainkan.. dieba nampak sendiri bagaimana die mempertahakan dieba.. itu barulah sahabat sejati.. yang layak digelar bff.. yang menangis bersama.. senang bersama.. sahabat yang banyak memberikan dorongan.. kekuatan untuk dieba bangkit kembali menjalani hidup setelah kecewa.. dan tidak seperti LELAKI itu yang selama ini dieba anggap bff , hilang begitu sahaja bila senang.. bila susah baru nampak batang hidung.. begitu ke bff ? ternyata dieba tersilap pilih kawan.. betul cakap adik selama ni.. die tak layak jadi kawan dieba.. die hanya mempergunakan dieba selama ni.. mempergunakan kelemahan dieba.. yang selalu ada bersama die diwaktu die susah.. dibuang.. dicerca.. dipandang rendah tetapi bila senang terus lupa pada dieba.. selama ni banyak yang dieba dengar tentang die.. tetapi satupun dieba tidak pernah ambik kisah.. dieba lebih percaya pada die.. tapi ternyata kebaikan dieba dibalas seperti sampah.. biarlah.. apa yang dieba tahu kini.. biarlah die hidup dengan cara die.. jangan dicari dieba lagi.. cukup sudah segala pembohongan yang dibuatnya.. cukuplah derita juga yang dibalas atas semuanya.. dieba dah tak nak menangis lagi sebab orang yang tak reti menghargai dieba.. sedangkan dieba tidak pernah minta dibalas balik semua kebaikan dieba.. sekali pun tidak pernah minta.. lama sudah dieba halalkan semuanya.. kesakitkan dalam hati pun dieba telah halalkan.. tapi tolong jangan muncul dalam hidup dieba lagi.. pergilah.. dieba tak sanggup terus dibohongi lagi.. lagipun kini sudah terang lagi bersuluh.. siapa die semuanya dieba dah tahu.. jadi usahlah nak teruskan sandirawa lagi.. sebab semuanya sudah terbukti..

Tibe2 terasa tangan ni terlalu penat untuk meneruskan cerita ini.. jadi dieba ingat dieba nak stop dahulu.. mungkin  ada sambungannya yang ketiga nanti.. in shaa allah.. sama2 lah nantikan ye.. apa2 pun dieba nak ucapkan terima kasih sebab sudi membaca kisah2 dieba.. dan kepada sesiapa yang tidak membaca kisah sebelum ini anda semua boleh membaca entry yang tertera dibawah ini..

Sebelum mengundur diri , dieba ingin berpesan kepada anda semua.. bila kita bercinta janganlah kita semua mempemainkan perasaan orang yang cintakan kita.. jangan pernah mengkhianati mereka.. paling penting jangan kerana seseorang yang khianati kita , kita sanggup mempermainkan orang lain.. kita buat hal yang sama seperti orang tu buat kat kita , macam tu ke yang sepatutnya kita buat.. orang berfikiran pendek selalu sahaja buat hal yang salah.. macam yang lelaki itu buat pada kami , mangsa2 die.. disebabkan perempuan yang die cintai dulu tinggalkan die sebab lelaki lain , die berdendam dengan perempuan dan bersumpah untuk mempermainkan perasaan perempuan.. die buat kami macam tu.. dieba tak tahu berapa banyak perempuan2 dekat luar sana yang dipermainkan cintanya oleh die , tapi yang dieba tahu cara yang die buat itu salah.. dalam setandan pisang tak semuanya busuk , dalam banyak2 manusia tak semuanya jahat.. kita tak boleh menghukum orang lain diatas kesilapan orang lain.. dan dalam persahabatan pula.. bila kita bersahabat.. kita memang harusnya lebih memilih.. kita harus lihat mana yang layak bergelar sahabat dan mana yang tidak..  kita bersahabat kita mengharapkan keikhlasan dan bukannya penipuan.. tetapi kalau anda semua jumpa ciri2 seperti apa yang dieba lalui , sebaiknya anda semua putuskan lah mana yang patutnya anda harus lakukan.. kerana sahabat seperti itu tidak layak menjadi sahabat..

jangan menjadi "SAHABAT SEPERTI KACANG LUPAKAN KULIT.. " , nanti terkena batang hidung sendiri.. diri sendiri juga yang merana.. dan segala apa yang dieba dipostkan bukannya niat dieba untuk memburukkan sesiapa tetapi dieba sekadar memberikan peringatan sesama kita semua.. kita hidup dalam dunia ini bukannya sesuka hati kita boleh mempermainkan hidup orang.. sekarang mungkin kita kenakan hidup orang.. esok lusa.. orang kenakan kita balik.. samalah macam mereka2 itu.. selama ni hidup mereka diatas.. tetapi sekarang.. semuanya terbalik.. fikirlah mana baik dan buruk bagi kita semua.. assalammulaikum.. semoga bertemu lagi.. selamat malam..

p/s: didalam dieba menangung derita.. dieba lihat fb dieba di APP.. tapi waktu itu dieba tidak boleh berbuat apa2.. tetapi perasaan dieba tidak pernah padam.. perasaan itu wujud lagi.. cuma waktu itu mungkin dieba tersilap pilih.. kalaulah dia sampai awal sedikit pastinya dieba tidak perlu melalui derita itu.. tetapi semua yang terjadi ini telah tertulis.. dieba hanya mampu menjalaninya.. redha..

You Might Also Like

0 ulasan

Flickr Images