Rabu, 29 Julai 2015

Wordless Wednesday | Bahasa Kucing

Ada sesiapa faham ke tidak bahasa kucing? :)

Sumber : Facebook

Read more>>>

Selasa, 28 Julai 2015

Cara Bunuh Nyamuk (BUATAN SENDIRI)

Assalammualaikum semua.. selamat malam.. malam ni deeba nak sharekan 1 tips untuk korang semua yang ade masalah pasal NYAMUK..

Korang semua pasti pernah alaminya kan, bila kena gigit nyamuk.. alahai, sakitnya.. sampai tergaru garu.. kadang tu sampai berbekas merah kan..

Pasti korang semua tak suka kan..

So marilah cuba petua ni.. in shaa Allah berhasil..


Bahan-bahan :

• 200 ml air
• 50 gram gula merah
• 1 gram ragi
• botol plastik saiz besar

Langkah-langkah:

1. Potong botol plastik ditengah-tengah. Simpan bahagian atas/mulut botol.
2. Campur gula merah dengan air panas. Biarkan hingga sejuk kemudian tuangkan ke dalam potongan bawah botol.
3. Masukkan ragi. Tidak perlu dikacau. Tujuannya untuk menghasilkan karbon-dioksida.
4. Masukkan potongan botol bagian atas sebelum ini dengan posisi terbalik seperti corong.
5. Lilit keliling botol dengan tape hitam atau kain, bukan di bahagian atas botol dan letakkan di bahagian sudut rumah.

Dalam dua minggu, anda akan melihat sejumlah besar nyamuk yang mati di dalam botol.

Selamat mencuba.


Read more>>>

Ahad, 26 Julai 2015

Moment Indah Antara Kita

Assalammualaikum..

Rasanya masih tidak terlambat lagi untuk deeba ucapkan selamat hari raya aidilfitri buat semua yang mengenali diri deeba, terutama sekali kawan-kawan blogger..

Selamat hari raya, maaf jika ada terkasar bahasa ataupun tersakitkan hati sesiapa.. salam kosong-kosong ye..

Tahun ni tahun pertama deeba beraya tanpa keluarga kandung deeba dihari raya pertama.. sebab tahun ni tahun first tukar status dari bujang ke isteri orang.. jadinya tahun ni turn deeba beraya dirumah mertua deeba.. dan dah pastilah tahun depan turn beraya dirumah family deeba pula.. siap dengan kehadiran orang baru pula tu.. hehe.. in shaa Allah.. moga dipermudahkan.. aminn..

Okay lah tak nak buang masa lagi, nampak kan tajuk diatas tu " Moment Indah Antara Kita "

Siapa " Kita "

Ofkos lah ibu dan baby kan..

Allah je yang tahu bagaimana perasaan itu..

Tendangan gurauannya yang pertama.. indahnya.. walaupun kadang-kadang rasa sakit bila dia menendang tapi hati ini rasa gembira sangat.. kerana itulah sentuhan pertamanya.. ohhh anak ibu..

Dan semakin hari semakin terasa tendangannya.. bergurau eh dengan ibu.. ibu suka sangat sayang..

Alhamdulillah kini anak ibu dah 25 minggu, bermakna dah 6 bulan usia kandungan baby.. sekejap je kan sayang.. lagi beberapa bulan sahaja lagi anak ibu akan lahir..

Bermacam dugaan dah kita lalui berdua kan sayang.. sehingga adakalanya ibu lemah.. menangis.. tapi ibu tetap tabahkan diri, cekalkan hati demi anak ibu.. walaupun ibu tahu ibu tak sekuat yang disangka.. kerana hampir setiap hari anak ibu lihat dan mendengar ibu menangis kerana terlalu berat dugaan yang harus ibu lalui.. tapi anak ibu lah penguat semangat ibu.. anak ibu tenangkan ibu melalui tendangan kasih sayang..

Ibu bahagia sangat sayang.. bahagia sangat.. ibu tak sabar menunggu saat kelahiranmu sayang..
Read more>>>

Rabu, 15 Julai 2015

Dialog Yang Fames Ketika Raya


Assalammualaikum kawan-kawan semua.. selamat berpuasa deeba ucapkan buat semua.. Alhamdulillah ramadan makin tiba dipenghujungnya..

Pejam celik sahaja dah nak raya kan.. macam mana persiapan korang semua.. dah siap semuanya atau masih belum lagi?

Bagi deeba dan suami persiapan untuk raya tahun ini cukuplah sekadar ala kadar sahaja.. beli yang wajib sahaja.. contohnya baju raya..

Mula-mula nak la pakai sedondon.. tapi lain yang dirancang lain yang jadi..

Tak kisah la, janji warna tetap hampir sama.. yeke.. hehe..

Lagipun tahun ni kami kena berjimat cermat sebab nak terima ahli keluarga baru..

Zuriat kami.. alhamdulillah.. anugerah dari Allah..

Okaylah, berbalik pada tajuk diatas tu.. korang semua mesti pernah alaminya kan..

Samalah, deeba dulu dulu pun pernah kena gak.. biasalah adat kot.. huhu..

Meh lah kita lihat dan nilai sendiri..


BUJANG 

Bila kamu akan berkahwin? Hah, part ni la.. yang dulu tiap tiap tahun deeba dengar daripada sanak sedare semua.. bila dengar mula la deeba rasa.. ohhh, boringnya.. rasa nak lari je dari semua orang yang menanya.. macam dah xde soalan lain gamaknya.. entahlah.. mungkin soalan tu yang paling fames kot..


BERKAHWIN 


Bila kamu akan dapat anak?
Hah, soalan yang ni masih deeba belum dengar lagi.. sebabnya tahun ni tahun pertama deeba bergelar seorang isteri.. tapi kalau orang tak tanya pun rasanya dorang semua dah tahun kot, bila tengok perut deeba yang tengah memboyot ni.. hehe.. alhamdulillah rezeki awal.. setelah hampir 2 bulan deeba tukar status dari bujang ke berkahwin deeba disahkan mengandung sebulan.. bunting pelamin la katanya.. ni semua rezeki.. yela, sebab sebelum ni doktor yang merawat deeba pernah cakap yang disebabkan sakit tiroid deeba ni.. susah sikit nak melekat. tapi dah rezeki.. Allah nak bagi.. alhamdulillah.. semoga semuanya berjalan lancarlah hendaknya..

BERKAHWIN & ANAK SEORANG 

Seorang sahaja anak? Kesian...., dia nakkan adik tu kena tambah lagi.
Yang ni tak tahu lagi.. kalau Allah nak kurniakan rezeki lagi.. kami terima dengan hati yang terbuka..

BERKAHWIN & KEDUA-DUA ANAK PEREMPUAN :

Dua-dua anak perempuan? kena usaha lagi dapatkan anak lelaki.
Kalau kami suami isteri tak kisah anak kami lelaki ataupun perempuan janji, anak anak kami sihat dan sentiasa didepan mata kami berdua..

BERKAHWIN & 6 ORANG ANAK :

Ramainya anak, kamu tidak merancang kehamilan ke? Bab ni, deeba selalu sangat dengar kawan kawab deeba cerita.. pasal cakap cakap orang sekeliling.. lebih lebih lagi keluarga mereka sendiri.. kadang kecian dengar.. tapi kadang manusia tak faham yang ini semua rezeki yang ALLAH bagi.. kenapa orang sekeliling nak mempertikaikannya.. entahlah.. mungkin mereka tak faham..

Bagi deeba kalaulah kami berdua dikurniakan anak yang ramai.. kami akan bersyukur sangat.. keran bagi kami anak anaklah penyeri hidup kami nanti..

Jadi pesan deeba pada orang diluar sangat yang suka sangat dengan bertanya soalan soalan yang macam ni, tolonglah fahami isi hati orang.. jangan terlalu banyak bertanya, mendesak desak mereka dengan orang yang begitu.. kerana hati orang ini sensitif tau.. so tolonglah ye..

Read more>>>

Khamis, 2 Julai 2015

Giveaway "Blog Fadzi Razak Launch" 2015

Bersempena dengan usia Blog Fadzi Razak ni dah mencecah usia setahun lebih dan sempena jugak Blog Fadzi Razak bertukar domain dari www.fadzirazak.blogspot.com kepada www.fadzirazak.com, aku nak buat satu giveaway mudah untuk korang semua.

Giveaway "Blog Fadzi Razak Launch" 2015


Cara sertai:
1. Follow Blog Fadzi Razak dan blog-blog sponsors

2. Like Facebook Fanpage Blog Fadzi Razak dan Fanpage sponsors
 
3. Follow Instagram Blog Fadzi Razak dan Instagram sponsor

4. Buat satu entri bertajuk Giveaway "Blog Fadzi Razak Launch" 2015
5. Letakkan banner giveaway di atas dalam entri korang dan backlink kan ke Blog Fadzi Razak -- kalau nak senang, copy paste je code HTML di bawah ni.
6. Bila dah siap, komen link entri korang dekat ruangan komen di bawah    


Hadiah-hadiah:
1. 1 x Cathy Choo shower gel ml (Mama Darwiish)
2. 2 x Top Up RM10 (Rafzan Tomomi)
3. Buku Nota Harian (Amanda Suria)
4. Cash RM10 (Azlinda Alin)
5. Sehelai Jacket Denim (Fara Hanim)
6. 2 x tapak iklan free selama sebulan (Syira Lokman)
7. Sehelai Shawl (Kathy Aiman)
8. Topup RM10 (Inani Hazwani)
9. Pakaian (Ayuni Rafilah)
10. Tapak iklan dan banner percuma selama sebulan (Fadzi Razak) 

Total pemenang yang bertuah = 12 orang


Syarat-syarat:
1. Giveaway ini akan berlangsung selama 3 minggu bermula 1 Julai 2015 hingga 22 Julai 2015.
2.  Giveaway ini terbuka kepada semua blogger yang tinggal di dalam Malaysia sahaja.
3. Para sponsor juga layak untuk menyertai giveaway ini.
4. Pemenang akan dipilih secara random menggunakan random.com.
5. Nama pemenang akan diumumkan pada 23 Julai 2015.   
6. Para pemenang perlu respon dalam masa seminggu (24 Julai 2015 hingga 30 Julai 2015)
7. Hadiah-hadiah akan mula dihantar/diberi pada 31 Julai 2015


Nak menang hadiah lepas Hari Raya? Ini peluang korang. Jom ramai-ramai sertai Giveaway "Blog Fadzi Razak Launch" 2015.

Good luck kepada semua!  





Read more>>>

Copyright © Dari Kacamata Seorang Wanita Official Blog Designed by azhafizah.com