Rabu, 30 April 2014

Sinopsis Novel Imam Mudaku Romantik


Dialah imam mudaku… Imam mudaku dunia dan akhirat!


“Laila, kita qiamullail, jom?” - Faqih
“Kenapa?” - Khalisah
“Kita solat tahajud sama-sama.”
“Hah? Wajib ke?”
“Memanglah tak wajib. Nak masuk syurga sama-sama tak?”

Nasib kaulah, Khalisah! Kau yang beria-ia sangat nak suami imam atau ustaz, kan? Nah, sekarang kau tanggunglah kalau kena ceramah dengan dia!

LAILA KHALISAH, pemilik butik Pinkwears yang sememangnya mengimpikan seseorang yang bergelar imam muda atau ustaz menjadi suaminya. Kemunculan MUHAMMAD FAQIH dalam kehidupannya telah banyak mengubah isi keluarga wanita itu.

Si Faqih pula pandai menambat hati isterinya. Sekeping kad besar yang tertulis I Love You, Laila di cermin hadapan Peugeot 508 berwarna putih bersama lambakan ros merah di sekelilingnya merupakan kejutan untuk cinta hatinya itu.

Masjid yang dibina oleh mereka diserikan lagi apabila Laila Khalisah disahkan hamil kembar. Namun, pada usia perkahwinan yang masih setahun jagung itu, kebahagiaan mereka diragut dengan fitnah yang dilemparkan oleh Izham, bekas tunang Khalisah. Izham muncul kembali menagih cinta Khalisah.

“Khalisah sendiri tak tahu anak siapa yang ada dalam kandungannya sekarang. Sebab selain dengan suaminya, Khalisah sebenarnya dah banyak kali tidur dengan saya, semenjak dia belum berkahwin dengan Faqih lagi.” – IZHAM

Campur tangan kedua ibu bapa mereka menambahkan lagi keperitan hidup rumah tangga mereka. Disebabkan fitnah itu Faqih dan Khalisah dipisahkan. Khalisah dihalau dari rumah oleh ibu mertuanya. Manakala, mama Khalisah pula meninggalkannya di satu tempat yang asing baginya.

“Laila, di mana Laila sekarang? Khalifah-khalifah kecil kita dah lahir ke belum? Abang minta maaf sangat kerana abang tak mampu bersama-sama Laila menyambut kelahiran khalifah-khalifah kecil kita.”

Adakah bahagia milik mereka?


Read more>>>

Sinopsis Novel Teman Lelaki Upahan


“I nak you jadi teman lelaki upahan I. Just tell me what you want. I can give you everything. Kereta, rumah atau apa-apa saja. Just name it.” - KYRA LYDIA

“I setuju jadi teman lelaki upahan you… Tapi I ada syarat.” - EL

“Syarat? Syarat apa?”
Syarat yang pertama, Kyra Lydia kena hormatkan EL. Kedua, Kyra Lydia kena dengar cakap EL, tak boleh lawan cakap EL. Ketiga, Kyra Lydia dilarang sama sekali menunjukkan wajah masam, wajah berlagak, wajah ego, wajah angkuh dekat EL. Ops, tambahan syarat lagi… Kyra Lydia dilarang sama sekali menghina EL.

Hanya kerana satu insiden kecil yang berlaku di Restoran The Spices milik EL, telah menyebabkan EL terlibat dalam rancangan gila Kyra Lydia. Pada mata Kyra Lydia, EL seorang lelaki yang sederhana. Bagi EL pula, Kyra Lydia seorang gadis yang angkuh, berlagak, berhati batu dan penuh dengan dendam.

Tanpa pengetahuan keluarga EL, hubungan ‘cinta’ EL dan Kyra Lydia terjalin dengan jayanya hingga mereka bersetuju untuk disatukan. Dalam tidak sedar, cinta mula mekar dalam hati masing-masing. Ternyata EL berjaya mengubah perangai buruk Kyra Lydia.

Pada saat EL bersedia untuk menzahirkan rasa cintanya, ujian datang merenggut hati EL sehingga menyebabkan dia menjadi seorang lelaki pendendam. Dia umpama mangsa yang terjerat dalam permainan yang diciptanya bersama Kyra Lydia.

“I menyesal sebab kenal you. You bagaikan racun yang menghancurkan diri I. Patutnya I tak payah tolong you… Tak payah bersusah-susah nak pulihkan hubungan you dengan daddy you. What a perfect family! Tapi I… waktu you bergembira dengan keluarga you, keluarga I hancur! Sekarang you dah tahu kenapa I benci you? I hate you Kyra Lydia! I loathe you so much!”

Mulut kata benci, tapi hati kata sayang. Rasa cinta EL yang mekar buat Kyra Lydia dahulunya berganti menjadi dendam. Masihkah ada ruang untuk Kyra Lydia melenyapkan rasa dendam EL yang membara terhadap dirinya?

Read more>>>

Sinopsis Novel Setanggi Cinta Umairah


NUR UMAIRAH… Gadis kampung yang alim dan tidak pandai menonjolkan kecantikannya. Melakukan perubahan diri demi sayang akan persahabatannya dengan Juma yang sama-sama mengharungi suka duka kehidupan di alam kampus.


IMRAN… Jejaka kacak yang dibuai cinta dengan gadis idamannya, Zulaikha. Hubungan yang dibina beberapa tahun musnah jua akhirnya apabila Zulaikha berpaling.

Imran dan Umairah : Takdir. Disatukan untuk menjaga maruah keluarga masing-masing. Penyatuan tanpa rasa cinta dalam diri, tidak seperti pasangan yang lain. Imran yang masih mengharapkan Zulaikha menolak terus Umairah dari hidupnya. Namun, tidak pula dia ingin menceraikan Umairah.

“Umairah… tu bilik kau, ni bilik aku. Rumah ni rumah aku. Jadi aku tak suka kau ubah apa-apa. Kalau kau rajin sangat, buat je dalam bilik kau tu. Kat luar ni semua kawasan aku… Kau tak boleh tuntut apa-apa pun daripada aku. Kau bukan sesiapa pun. Kau faham apa maksud aku, kan?” – IMRAN

Walaupun begitu, Umairah tetap mendahulukan suaminya dalam apa jua urusan hariannya biarpun dia dilayan sedemikian. Perasaan aneh mula terdetik dalam hatinya apabila layanan Imran terhadapnya berubah. Namun, dia sedar siapa dirinya kepada Imran.

“Awak tak panas ke duduk dalam bilik kecik ni?” - Umairah
Tak. Sebab abang ada sayang, sejuk mata memandang.” - Imran

“Dulu ada orang cakap dengan saya, dunia saya hanya dalam bilik kecik ni. Jadi saya dah tak boleh nak keluar dari dunia saya ni.” - Umairah

Haruman cinta Umairah hanyalah untuk suaminya biarpun dia didatangi jejaka kacak lain. Pada saat bahagia mula menerjah rumah tangganya, dia dan Imran diuji dengan pelbagai musibah.

Mampukah Imran menebus kesalahannya sekaligus menggapai cinta Umairah? Namun bagaimana pula penerimaan Umairah apabila mengetahui Imranlah penyebab kematian arwah ayahnya?


Read more>>>

Selasa, 29 April 2014

1st Giveaway Sulaman Lace Heaven

http://fuzamusa.blogspot.com/2014/04/sulamanlaceheaven-1stga.html

Semua dijemput untuk sertai GIVEAWAY ini, tapi kenalah ikut syarat-syarat berikut:
  1. Follow blog Fuza, Follow Instagram Sulaman Lace Heaven, dan Follow blog Mia Liana
  2. Buat satu entri bertajuk 1st Giveaway Sulaman Lace Heaven
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri kalian ke dalam ruangan komen INI.
  5. Pemilihan pemenang adalah melalui random.org
  6. Giveaway ini akan TAMAT pada jam 11.30 malam 12 Mei 2014
Sila klik pada banner untuk join. Jom....
Read more>>>

Warkah Buat Suami


Wahai lelaki, fahamilah erti perkahwinan..Perkahwinan menyingkap tabir rahsia,
Isteri yang kamu nikahi,
Tidaklah semulia Khadijah,
Tidaklah setaqwa Aisyah,
Pun tidak setabah Fatimah…
Isterimu hanyalah wanita akhir zaman,
Yang punya cita-cita,
Menjadi solehah..
Perkahwinan, mengajarkan makna kewajipan bersama,
Isteri menjadi tanah,
Kamu langit penaungnya,
Isteri menjadi ladang tanaman, Kamu pemagarnya,
Isteri ibarat ternakan,
Kamu gembalanya,
Isteri adalah murid,
Kamu gurunya,
Isteri bagaikan anak kecil,
Kamu tempat bermanjanya,
Saat Isteri menjadi madu,
Kamu teguklah sepuas-puasnya, Saat Isteri menjadi racun,
Kamulah penawar bisanya,
Seandainya Isteri tulang rusuk yang bengkok,
berhati-hatilah meluruskannya…
Perkahwinan, menyadarkan Kamu perlunya IMAN DAN TAQWA,
Untuk belajar lebih SABAR DAN REDHA,
Kerana Kamu miliki isteri yang tidak sehebat mana,
Hanyalah wanita akhir zaman,
Yang punya cita-cita, menjadi solehah..
Kamu akan tersentak dari alpa, Kamu bukanlah Rasulullah,
Pun bukanlah Saidina Ali Karamaullahhuwajhah,
Cuma suami akhir zaman,
Yang berusaha menjadi soleh..
Read more>>>

Mini Giveaway by Cik Hawa

Assalamualaikum


Mini Giveaway by Cik Hawa ini di anjurkan oleh Cik Hawa.
Dan disponsor oleh Jaa KechikAHR Online Shop & Mieya Atiera

Mari ramai2 meriahkan giveaway ini kerana hadiahnya berupa

Cash RM20

Shawl

Blouse
Read more>>>

3rd Anniversary Giveaway by ChipmunkandBarney

Alhamdulillah. Pejam celik, pejam celik. Tanggal 8 April 2014 maka genaplah tiga tahun. Bersempena birthday blog yang ke tiga tahun ini, I dengan sukacitanya menjemput anda dan anda untuk memeriahkan lagi giveaway ini. 


Syarat-syaratnya adalah seperti berikut :

1.    Follow SINI, Like SINI dan Add To Google+ SINI.
2. Buat satu entri yang bertajuk 3rd Anniversary Giveaway by ChipmunkandBarney.
3.   Copy code yang disediakan dan paste di ruangan HTML.
4.   Tinggalkan URL Penyertaan di ruangan anda di ruangan komen. 

Untuk hadiah-hadiah yang ditawarkan, uolls boleh lihat di SINI. Dan InsyaAllah, hadiah-hadiah tersebut mungkin akan bertambah. 

Tarikh Tutup : 11 May 2014 (11.59 malam)
Read more>>>

Mini GA Cash RM350 by Emas Putih #part2

As-Salam

[ Tekan banner di atas kalau nak join ]

Mini GA Cash RM350 by Emas Putih #part2 ini dianjurkan oleh Emas Putih 
dan disponser oleh Syiera , Iskandar Daughter , Saidatul dan Syira Lokman dan Mahamahu :)

Read more>>>

7 Perkara Perlu Anda Elak Dalam Perhubungan


Berfikiran Negatif 

Sentiasa mengadu mengenai semua perkara. Itu tak kena, ini tak kena. Ada saja yang salah di mata. Ia bukan sahaja mempengaruhi keyakinan diri, malah mengganggu hubungan antara orang sekeliling terutamanya pasangan yang sentiasa ada di sisi. Berfikiran positif membolehkan anda fokus kepada perkara yang baik dan mengetepikan apa yang tidak penting.

Cemburu
Diakui cemburu itu perlu ada, namun jika sudah berlebihan ia memberi kesan memudaratkan kepada perhubungan. Orang yang gembira hidupnya mensyukuri nikmat yang dia miliki dan tidak membandingkan kehidupan orang lain dengan diri sendiri.

Terlalu Sensitif
Apabila pasangan memberi komen mengenai anda, cuba ambil sedikit masa dan berfikir. Jangan terlebih menganalisis kata-katanya. Beri dia kebebasan untuk berbicara. Dengar dan fahami. Jika pun anda tidak setuju akan kata-katanya, pastikan anda mempunyai alasan dan faham dengan apa yang ingin disampaikannya.

Pentingkan Diri Sendiri
Sikap bantu membantu itu dapat meringankan beban orang lain. Justeru ia memberi peluang untuk anda berkongsi kegembiraan dengan mereka. Ketahuilah, mereka yang membuatkan orang lain gembira akan dikurniakan kegembiraan lebih daripada yang diberinya.

Menjauhi Masalah
Semua manusia berdepan dengan masalah. Itu lumrah. Mereka yang tidak bahagia membiarkan masalah tergantung begitu sahaja. Mereka akan hidup dalam kebimbangan dan masalah menjadi semakin membebankan hari demi hari.

Membalas Dendam
Sememangnya anda sakit hati dengan perbuatan orang lain yang berlaku kejam dalam hidup anda. Namun, orang yang bahagia tidak menyimpan dendam, malah membiarkan mereka dan hanya mampu berdoa agar Tuhan yang membalasnya.

Hidup Dalam Kenangan Silam
Yang sudah berlalu, biarkan ia pergi. Mengapa perlu diungkit kisah lama yang boleh membangkit gaduh antara kalian? Fokus kepada masa depan. Masih banyak peluang yang menunggu untuk diterokai dan jadikan kenangan lalu itu sebagai pengajaran.
Read more>>>

Sabtu, 26 April 2014

Sinopsis Novel Nikahi Aku Kerana Dia




“Siapa yang buntingkan kau? Cakap!”


Semuanya bermula atas dasar salah meneka. Dek tindakan orang lain terhadap Maryam Darleena, akhirnya dia yang menerima akibatnya. Sakit, kecewa dan sengsara dibawanya bersama meninggalkan semua yang pernah disayanginya. Semenjak peristiwa itu, dia selalu mengingatkan orang lain, bahawasanya apa yang kita lihat tak semestinya menunjukkan perkara sebenar.

Maryam Darleena cuba melalui masa depannya tanpa memikirkan tentang kekurangannya itu. Tapi setiap kali dia jatuh cinta, itulah perkara pertama yang ditakutinya. Sehinggalah… jodoh itu menariknya kuat dan takkan mampu dielak. Mampukah Maryam Darleena terus sendiri tanpa cinta?

“Mar tak sempurna untuk abang. Jangan memberi harapan kepada diri sendiri mahupun Mar. Abang cuma bersimpati. Bila simpati hilang, abang akan membenci Mar.”

Tuah Ithar sangat menyayangi gadis itu. Namun akibat tak sabar menanti lebih lama, gadis itu meninggalkannya tanpa kata. Sedang merawat kekecewaan, dia dipertemukan dengan seorang gadis lain yang sangat tabah. Dan dia yakin itulah gadis yang tepat untuk dilindunginya sekaligus melengkapi dirinya.

Namun… Jika lafaz cinta diterima, mengapa seolah-olah menidakkan perasaan? Dan jika gadis yang menjadi pilihan hati Tuah Ithar itu menerimanya dengan rela, adakah Tuah Ithar mampu menerima hakikat yang segala impiannya tidak akan menjadi kenyataan?

“Abang lelaki yang tidak sempurna. Abang cuba menjadi sempurna tetapi jangan biarkan abang lemas setelah abang karam. Tariklah tangan abang supaya abang dapat bernafas semula.”

Read more>>>

Cara Mudah Putihkan Gigi Di Rumah





Makan sayur dan buah

Tahukah anda bahawa buah epal, daun saderi, lobak merah adalah antara buah-buahan dan sayur-sayuran yang boleh memutihkan gigi anda? Makanan segar yang rangup ini membantu membersihkan kotoran pada lapisan enamel gigi. Bahkan dengan pengambilan buahan dan sayuran rangup ini meningkatkan banyak air liur kerana air liur penting dalam melindungi gigi dari kaviti yang berpunca dari bakteria.


Kombo lemon & baking soda
Gunakan perahan lemon dan baking soda untuk memberus gigi. Campuran kedua-dua ini sangat efektif dalam memutihkan gigi di rumah. Namun, jangan gunakan ia terlalu kerap dan jangan biarkan ia berada di lapisan enamel gigi lebih dari seminit kerana ia boleh merosakkan gigi kerana faktornya sebagai bleaching.

Sertakan menu keju
Kudap keju selepas hidangan makan tengahari atau makan malam kerana ia mengandungi susu protein, kalsium dan fosfat yang membantu enamel gigi kekal kuat dan ia melindungi gigi dari kaviti.

Berus gigi dengan strawberi
Strawberi mengandungi vitamin C yang membantu dalam melindungi dari plak gigi dan asid malic dapat membuang kotoran pada dinding gigi. Lumat strawberi dan sapukan ke atas gigi dengan menggunakan berus gigi dan biarkan ia selama lima minit. Kemudian kumur dengan air setelah selesai.

Berus dan flos gigi kerap
Kerap memberus dan flos gigi dapat mengekalkan senyuman yang menawan di wajah anda dengan gigi yang putih berseri. Sebaiknya setiap kali selepas makan.
Read more>>>

Rabu, 23 April 2014

Wordless Wednesday #3 | Doa Solat Istikharah


Ya Allah.. 
Jika dia kau ciptakan
Sebagai pasangan hidupku
Tautkanlah hatinya dengan hatiku
Dalam kasih dan cinta 
Demi mencari redha darimu Ya Ilahi
Sesungguhnya, Allah mengetahui segala isi hati setiap hambaNya..
Read more>>>

Isnin, 21 April 2014

Sinopsis Novel Cukup Derita Itu



Sinopsis:

Ellani dan Ellana, kembar seiras yang tinggal bersama mak ngahnya selepas kematian ibubapa mereka. Mak Ngah Gayah membezakan kasih sayangnya. Ellana dilayan bagaikan puteri. Sedangkan Ellani diperlakukan tidak ubah seperti hamba abdi. “Kenapalah kau tak mati ikut mak kau! Kau ni memang menyusahkan aku! Dahlah hidup merempat! Buat tak sedar diri pulak! Kalau kau berani lagi melawan aku. Aku sagat-sagat muka kau dengan berus dawai. Biar jadi hodoh! Dasar budak tak guna!” hamun Mak Ngah Gayah.Sedih. Menangis. Tak setitis pun air mata Ellani keluar. Untuk apa?

Itulah rutin hidupnya. Maki hamun, pukul dah sebati dalam dirinya. Nak menangis? Berbaloi ke? Dapat raih simpati mak ngah? Jangan harap! Zarul Zafran lelaki tampan yang berkerjaya sebagai seorang pensyarah. Cinta pandang pertama pada Ellana membawa mereka hampir ke gerbang perkahwinan. Takdir menentukan segalanya. Zarul ditimpa kemalangan. Ellana bolehkan mati dalam hatinya. Dalam Ellani melalui kemelut hidupnya. Kasih lelaki ini bolehkan beralih padanya. Adoi! Serasa nak gugur jantung Ellani dibuatnya. Cinta? Kasih? Apa semuanya ni? Ellani sukar untuk menerimanya.

Lelaki yang hampir menjadi abang iparnya bolehkan jatuh hati dengannya. Pelik!Namun, demi kebahagiaan seorang yang telah di anggap seperti ibu. Ellani akur dengan ketentuan jodohnya. Zarul Zafran akhirnya menjadi suaminya. Berbagai onak dan duri dilalui. Dendam yang berlingkar dalam hati mak ngah dan Ellana menambahkan derita dalam hidup Ellani. Kasih Zarul kembali beralih pada cinta pertamanya.

Pengorbanan Ellani tidak dihargai. Ellani diseksa. Jiwanya merana. “Ellani Binti Rashdan, aku Zarul Zafran Bin Dato’ Azli ceraikan kau dengan talak satu! Kau keluar dari rumah aku. Hak penjagaan anak-anak aku serahkan sepenuhnya pada kau.” Hebat lelaki ini! Hanya melalui SMS dia menjatuhkan talak pada Ellani.

Menggigil Ellani membacanya. “Allahuakbar! Mak kenapa dia buat Lani macam ni mak! Kenapa dia hina Lani sampai macam ni sekali! Apa salah Lani mak? Apa dosa Lani? Ya Allah! Kuatkan aku Ya Allah! Kuatkan imanku menghadapi dugaan-Mu ini! Raungnya. Ellani…cukup derita itu! Cukup derita itu! Dia bagaikan terdengar-dengar suara arwah emaknya dan itulah juga kata-kata yang dijerit dalam hatinya.

Nota: Suka sangat dengan novel-novel kak siti rosmizah.. yang terbaru ni pun nak gak dapatkan..
Read more>>>

Resepi Soto Ayam


Bahan-bahan: Anggaran untuk 5-6 orang
½ ekor ayam (berat 900 g) } dipotong 2
300 g nasi himpit segera } direbus hingga masak kemudian sejukkan
1 sup bunjut Adabi
suhun } digoreng
1 tangkai daun bawang }dihiris
1 tangkai daun sup} dihiris
100 g kacang tanah }digoreng
2 sudu besar minyak untuk menumis
100 g taugeh } buangkan ekornya
air secukupn
garam secukup rasa

Bahan penumis:

3 cm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih

Bahan kisar:

4-5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm lengkuas
1 batang serai
1/2 sudu besar jintan manis biji
1/2 sudu besar jintan putih biji
1 sudu besar ketumbar biji
1/2 sudu kecil lada sulah
2 biji buah keras

Cara membuat sup/kuah:
Panaskan minyak.
Tumis bahan-bahan penumis sehingga wangi kemudian masukkan bahan-bahan kisar & serbuk sup, goreng hingga wangi dan garing.
Masukkan air, ayam dan garam secukup rasa.
Masak dgn api yg perlahan hingga ayam empuk.
Setelah masak keluarkan ayam, ambil isinya siat-siatkan dan ketepikan. Tulang ayam dimasukkan balik kedalam kuah sup tadi.
Ketika menghidang,isikan nasi impit ke dalam mangkuk kemudian masukkan pula suhun, taugeh, isi ayam, begedil, bawang goreng, daun bawang, daun sup, kacang goreng dan sambal kicap. Tuangkan kuah. Sedia untuk dimakan.

Bahan sambal kicap:

10 biji cili api
7 sudu besar kicap manis
1 ulas bawang putih

Cara membuat sambal kicap:
Campurkan semua bahan kemudian kisar halus.

Bahan untuk begedil:

500 g kentang
150 g daging kisar
½ sudu kecil serbuk lada sulah
½ gengam bawang goreng
1 biji telur
sedikit daun sup }dimayang
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

Cara membuat begedil:
Kentang dibuang kulit kemudian hiris nipis-nipis. Goreng hingga masak. Angkat ketepikan.
Daging digoreng hingga kering airnya.
Satukan daging, kentang goreng, serbuk lada sulah, daun sup, bawang goreng dan garam secukup rasa.
Gaul dan ramas-ramas hingga sebati.
Ambil sedikit adunan dan kepal-kepalkan menjadi bulat kemudian leperkan sedikit.
Pukul telur kemudian celupkan adunan yg telah dileperkan tadi ke dalam telur dan goreng hingga keperangan.
Nota: Jika suka, nasi impit boleh digantikan dgn mee hoon atau mee kuning yang telah dicelur.

Sumber: Resepi Ummi
Read more>>>

Ahad, 20 April 2014

Review | Twilight Violet Boutique


Assalammualaikum selamat petang semua.. Nampak tak gambar baju-baju dibawah ini..
Cantik-cantik semuanya.. tibe-tibe rasa berkenan lak nak beli.. anda bagaimana? terutamanya buat ladies-ladies yang sememangnya gilerr shopping.. hehehe..

Lagipun sekarang ni tengah ada OFFFER HARGA RUNTUH tau..





OFFER HARGA RUNTUH !!
DFH 284 : RM100 FREE POSTAGE
SIZE :34,36,38,40,42,44
Baju kurung peplum terbaru lagi terkini SERI YUSLINDA DESIGN

Jika ladies semua berminat bolehlah 
 PM Inbox
whatsapp & WECHAT : 017-231 0806

Nota:First time review butik online, tu yang rasa kekok sikit.. sesiapa yang dah ada pengalaman review butik online tu kalau sudi silalah beri tunjuk ajar.. hehehe..
Read more>>>

Jumaat, 18 April 2014

Mutiara Kata #1 | Sahabat Sejati


Salam Jumaat semua.. selamat petang dieba ucapkan.. semoga rahmat Jumaat sentiasa memberkati setiap langkah anda hari ini.. hargai sokongan sahabat yang berada disisi kala senang mahupun saat sukar.. 
Read more>>>

Tazkirah Jumaat #1 | Zikir


Assalamualaikum dan salam sejahtera, semoga kita semua di rahmati Allah.. Amin..
Hari ini dieba nak berkongsi tazkirah ringkas.. semoga kita sama-sama dapat menghayatinya.. mari kita renungkan tazkirah yang penuh bermakna ini..

Read more>>>

Giveaway Simple-Simple by Shad

Greetings and Assalamualaikum to all.
Jemput Join ya.


Klik Banner untuk Join

Senarai Hadiah

R Series Luxury Set from Cosway x2
Novel Pilihan Sendiri x5
R Series Hand & Body Lotion x3
Bawal Plain + Cute Brooch x3
Top-up RM5 x5

Due Date : 21 April 2014

Read more>>>

Rabu, 16 April 2014

Wordless Wednesday #2 | 5 Jambatan Hidup


Semoga jambatan ini jambatan yang terindah buat diriku ini.. 
Read more>>>

Wordless Wednesday #1 | Rumah Unik




Pelik-pelikkan bentuk rumah ni, tapi bagi dieba ianya unik sangat.. cantik pula tu.. kalau nak rumah satu macam tu leh tak? hehehehe..

Read more>>>

Selasa, 8 April 2014

Kerana Cemburu Itu Fitrah



Assalammualaikum w.b.t buat semua pembaca setia.. terima kasih sudi berkunjung lagi ke sini dan membaca entry-entry diblog dieba ini.. walaupun rasanya tak seberapa dengan apa yang dieba tulis.. tapi bila ada yang sudi datang sini melawat, membaca dan follow.. dieba rasa terharu sangat.. terima kasih ye.. 

Dipetang yang sungguh hening ini dieba nak bercerita tentang CEMBURU.. 

Cemburu ini ada banyak jenisnya.. contohnya CEMBURU BUTA.. 

Cemburu buta ini selalunya terjadi kepada pasangan yang bercinta.. 

Siapa pernah cemburu buta? sila angkat tangan.. hihihi.. mesti banyak kan.. act, dieba pun adakalanya cemburu buta.. ya, cemburu yang tak nampak dimata, tu yang jadi nya cemburu buta tu.. tapi sekarang ini alhamdulillah sedikit sebanyak cemburu buta itu pun perlahan-lahan hilang.. 

Lagipun takkan selamanya  nak cemburu buta, sedangkan tiada sebab untuk berasa begitu..

Sesuatu perhubungan itu kan berdasarkan kepahaman.. bak kata ustaz yang mengajar dieba masa kursus kahwin itu 

" Hendak berkahwin kita mestilah mempunyai kefahaman.. jika tiada kefahaman itu bagaimana rumah tangga hendak berkekalan sampai syurga"  

Dieba sampai sekarang masih lagi teringat-ingat pesanan ustaz itu.. banyak ilmu yang dieba dan tunang dapat pelajari disana.. ilmu yang tak pernah kami dapat selama ini..

Cemburu yang seterusnya, yang ini mesti kaum hawa semua setuju kan.. yaitu, cemburu pada kelebihan yang ada kaum hawa yang lain.. apa yang kita tiada itulah yang kita cemburu.. benarkan begitu?

Dieba pun sama seperti kaum hawa yang lain, cemburu pada orang yang mempunyai kelebihan lebih dari dieba.. ya, dieba akui, terlalu banyak kekurangan dieba..

Sebab itulah perasaaan cemburu itu wujud..

Sampai kadangkala dieba takut nak berdiri sama tinggi dengan orang-orang yang dieba cemburukan itu.. dieba takut dipandang rendah, dieba takut dikotak katikkan, dieba takut terhina dan macam-macam perasaan lagi.. sampai akhirnya akibat terlalu banyak memikir dieba selalu jatuh sakit.. sampai sekarang pun dieba selalu rasa macam itu..

Tapi lepas dieba jumpa tunang dieba, dia banyak bagi semangat kat dieba.. dari mula kenal sampai dah jadi tunang ini, dia selalu ada bila dieba perlukan, dia selalu ada untuk memberi kata-kata semangat buat dieba, dia selalu kata dieba ini lain dari yang lain, ada keistimewaan nya sendiri.. apa yang orang takda itulah yang dieba ada.. dan sampai sekarang dieba masih tertanya-tanya kelebihan apa yang dia nampak tu..

Dengan semangat yang dia selalu berikan, makin lama dieba makin jauh tinggalkan perasaan cemburu pada orang.. banyak dah dieba fikir.. tak guna nak cemburu sedangkan masa takkan boleh berpatah balik.. hidup mesti diteruskan..

Biarpun tiada keistimewaan seperti mereka, dieba tetap redha dengan diri dieba sendiri.. ini diri dieba jadi dieba harus sayangi diri sendiri..

Bak lirik lagu ini, " SAYANGI SELANGOR, YAKINI BN"

Lalu dieba tukarkan kepada " SAYANGI DIRI DAN YAKINI DIRI SENDIRI, KERANA DIRIMU BEGITU BERHARGA "

Sila fahami maksudnya ye..

Kata-kata terakhir dieba sebelum mengakhiri enrty kali ini..

" Secara fitrahnya, kaum hawa ini dilahirkan dengan pelbagai perasaan, salah satunya cemburu..  cemburu itu fitrah dan setiap manusia mempunyai perasaan itu.. tapi bagimana seseorang itu mengawalnya, itu yang menjadi persoalan.. seperti yang kita sedia tahu bahawa hati perempuan lebih mudah terusik dengan perasaan kerana Allah kurniakan perempuan itu lembut hatinya serta penuh dengan kasih sayang.. berbeza pulanya dengan kaum lelaki dimana Allah kurniakan mereka dengan kudrat dan fizikal yang kuat oleh kerana itulah kita kaum adam dan hawa saling melengkapi antara satu sama lain "

Terima kasih sebab sudi membaca entry kali ini.. kalau suka sudi-sudikan lah like dan komen.. sehingga bertemu lagi..
Read more>>>

Simple 1st Giveaway Blog Kisah Kita

Assalamualaikum w.b.t.

Klik banner untuk join.

Dijemput semua untuk memberi sokongan dan memeriahkan lagi Simple 1st Giveaway dari Blog Kisah Kita iaitu GA bersama My Stitching Wold and Shop. Buat pertama kalinya GA ini dianjurkan, harap ianya mendapat sambutan. Semoga GA ini dapat menambahkan lagi kenalan dan mengeratkan silaturrahim sesama rakan-rakan.

Syarat-syaratnya cukup mudah dan ada hadiah menanti pemenang yang bertuah berdasarkan random.org

Hadiah-hadiah:
Sepasang Kain Pasang (100% Crepe Silk) - 1 Pemenang
1 Shawl - 1 Pemenang
1 T-Shirt (Bandung) - 1 Pemenang
1 Fridge Magnet (Bandung) - 1 Pemenang
1 Fridge Magnet (Pulau Pangkor) - 1 Pemenang

GA ini berlangsung dari 1 April 2014 - 30 April 2014



Read more>>>

Isnin, 7 April 2014

5 Hari Jadi



Assalammualaikum dan selamat malam semua.. dah makan malam? kalau belum pergilah makan.. jangan tak makan pula karang sakit pula.. pergi makan ye..

Sebenarnya malam ini dieba nak menulis tentang 5 hari jadi.. haih, banyak tu sampai 5.. hehehehe.. ramai yang lahir bulan april ni dalam keluarga dieba.. antaranya, dieba, nenek dieba, mak dieba, makcik dieba dan sepupu dieba..

Hah, banyak kan.. huhuhu..

5 april, 

Selamat hari ulang tahun kelahiran buat nenekku.. cucumu ini mendoakan mu agar sentiasa sihat walafiat.. panjang umur, makin dimurahkan rezeki, serta berbahagia bersama atuk dan kami semua anak-anak, menantu-menantu dan cucu-cucu..

6 april, 

Alhamdulillah, sudah 26 tahun dieba hidup didunia ini.. terasa macam baru semalam dieba dilahirkan.. ya, sepanjang dieba hidup ini banyak dugaan yang harus dieba tempuhi.. sampai adakalah nya jatuh tersungkur.. namun dieba gagahkan jua untuk bangun kembali.. doa dieba semperna hari lahir ini adalah, semoga dieba menjadi anak yang baik pada kedua-dua ibu bapa dieba.. menjadi seorang kakak yang sentiasa ada buat adik-adik.. serta tak lupa juga menjadi seorang isteri yang solehah buat bakal suami dieba.. ibu yang penyayang untuk anak-anak.. semoga menjadi menantu sayangi mak mertua seperti mak sendiri dan kakak ipar yang sayang pada adik-adik ipar seperti adik kandung.. in shaa Allah, hujung tahun ini dieba akan melangsungkan perkahwinan bersama-sama dengan tunang dieba.. in shaa Allah.. doakan agar semua berjalan lancar ye..

7 april,
Hari ini hari lahir insan yang melahirkan dieba, yaitu, mak dieba sendiri.. dieba nak ucapkan selamat hari jadi buat mak dieba yang selama ini telah bersusah payah membesarkan dieba.. yang berkorban apa sahaja untuk dieba.. selamat hari lahir mak, semoga selamat sejahtera didunia dan akhirat, dimurahkan rezeki, dipermudahkan urusan, dikurniakan kesihatan yang baik, diberkati dan terus menerus ibadah kepadaNya..
sayang mak sampai syurga..

10 april,
Walaupun belum sampai masanya lagi.. tapi dieba nak wish dulu.. haritu adalah hari jadi sepupu dieba.. yaitu niesa.. selamat hari lahir buatmu niesa.. kak dieba doakan semoga selamat sejahtera didunia dan akhirat, dimurahkan rezeki, dipermudahkan urusan, dikurniakan kesihatan yang baik, belajar rajin-rajin, buat ibu dan ayah bangga.. jangan nakal-nakal disana okay :) sayang kamu sepupu..

16 april,
Ucapan yang terakhir ini buat makcik dieba.. yaitu, ibu kepada niesa.. selamat hari lahir untuk cik era, dieba doakan semoga acik selamat sejahtera didunia dan akhirat, dimurahkan rezeki, dipermudahkan urusan, dikurniakan kesihatan yang baik.. dan berbahagia bersama keluarga..

Cukup 5 hari jadi kan.. tengok tu.. hari lahir kami dekat-dekat kan.. tu yang uniknya tu.. sebenarnya kalau tidak hari lahiran dieba jatuh pada tarikh 7 april, sama seperti mak dieba.. tapi mak cakap anak dia ni tak sabar-sabar nak keluar cepat.. hehehe.. nak keluar cepat tapi susah nak keluar, sampai kena pindah hospital tu.. dari banting ke klang.. ngada-ngada nak lahir jauh sikit.. huhuhu..

Begitulah sahaja kisah 5 hari jadi..

5 hari jadi yang penuh bermakna buat dieba dan keluarga.. sesungguhnya dieba merindui mereka semua.. ada yang duduk dekat dengan dieba dan ada yang duduk jauh.. walaupun dekat hati sentiasa rindu.. begitulah juga dengan yang jauh, lagi bertambah rindu.. mungkin juga ini hari jadi yang terakhir dieba dapat bersama dengan mereka.. hari jadi yang terakhir bergelar orang BUJANG..

Tahun depan, kalau diizinkan berdua dengan suami.. tapi dieba harap sangat agar selagi masih ada hayat dieba, dieba dapat bersama-sama dengan keluarga dieba dihari bahagia dieba..

Bila dah jadi isteri orang tidak bermakna keluarga tidak bermakna lagi.. selagi masih ada hayat dieba, selagi itulah seluruh keluarga besar dieba adalah harta yang paling bernilai dieba pernah ada.. dieba sayang semuanya.. tanpa mereka tiada erti bagi pemilik nama ADIBAH BINTI SUKARMAN ini..

Buat Encik Tunang, terima kasih sebab ingat dan jadi orang first yang ucap.. walaupun abg busy tapi abg tetap ingat.. terima kasih abg.. hadiah ucapan yang abg bagi itulah hadiah yang paling bermakna buat akak.. akak sayang abg..

Buat Mak dan Abah, terima kasih atas segala penat lelah dan pengorbanan dalam membesarkan anakmu ini.. melahirkan, mengandungkan, membesarkan.. sungguh along tidak dapat membalas jasa dan kasih sayang mak dan abah.. along tak dapat banggakan mak dan abah seperti adik dan anak-anak orang lain.. setituk peluh, sehela nafas mak dan abah, setitis darah mak ketika melahirkan itu pun tidak dapat along balas.. along doakan semoga mak dan abah sentiasa bahagia.. semoga Allah merahmati mak dan abah selama-lamanya hingga kesyurga.. walaupun nanti alonh tak duduk bersama lagi tapi along takkan lupakan mak dan abah selamanya.. macam tu juga dengan adik-adik.. walaupun selalu bergaduh, tapi jauh dari sudut hati tak terniat pun nak bergaduh dengan adik-adik.. semoga kita semua dapat berkumpul lagi sama-sama macam dulu.. in shaa Allah..

Tak lupa juga, buat kawan-kawan dan sesiapa sahaja yang mengenali diri ini.. terima kasih untuk ucapan hari lahir itu.. terima kasih sangat-sangat.. 
At: Rumahku syurgaku, 7 april 2014

Notahati: Airmata jatuh menitis tatkala menulis..
Read more>>>

Mini GA I Love Monopod By Emas Putih

As-Salam


Hadiah :
1 x Monopod bernilai RM45
15 x Button Badge Limited Edition by Emas Putih
10 x Bookmark Limited Edition by Emas Putih

Mini GA ini Seminggu Sahaja !! Syarat simpler giler!!
Nak join sila tekan banner di atas :)
Read more>>>

Sabtu, 5 April 2014

McFlurry Oreo


Alhamdulillah setelah lama tak hujan, akhirnya pagi tadi hujan selebatnya..
Dan sampai sekarang masih hujan lagi.. alhamdulillah..

Sejuk sikit bumi ini bila hujan.. takde lah cuaca asyik panas je.. sampai bunga-bunga kat luar tu pun banyak yang layu dan mati..

Rasanya kalau hujan-hujan macam ni sedap kalau dapat makan ice cream kan..
lebih-lebih lagi ice cream McFlurry oreo.. haih, sedapnya..

Orang lain hujan-hujan ni nak makan makanan yang panas-panas tapi terbalik lak dengan dieba.. mesti nak makan ice cream juga.. biasalah febret tu.. hehehe..

Oklah ye, nanti jumpa lagi dientry seterusnya.. nak makan tengah hari dulu.. bye..

At: My Home, Kampung Endah Banting Selangor
Read more>>>

Khamis, 3 April 2014

Muqaddimah Bersama


Wahai sahabatku…
Andai kalian mengharapkan teman sebaik Abu Bakar As-siddiq..
Maka ana bukanlah orangnya..
Andai kalian mengharapkan teman seikhlas Umar al-khattab..
Maka ana bukanlah orangnya..
Andai kalian mengharapkan teman sesantun Usman bin Affan..
Maka ana bukanlah orangnya..
Andai kalian mengharapkan teman sebijak Ali bin Abi Talib..
Ana juga bukanlah orangnya..
Semoga kalian sentiasa dalam iman dan takwa.
Salam ukhuwah dan salam sejahtera.
Semoga kalian sentiasa dalam iman dan takwa.

Sahabatku yang dimuliakan…
Bersabarlah kerana kesabaranmu membawa kau dekat dengan Tuhanmu.
Bertakwalah kepada Allah, kerana takwamu akan membawamu menjadi insan yang mulia disisi-Nya
Bertawakkallah kerana tawakkal seorang hamba merupakan ikatan bersama Rabbnya.
Bersyukurlah kerana sifat syukur tanda kau menghargai nikmat-nikmat yang banyak yang telah kau terima.
Redhalah diatas Qadha’ dan Qadar Allah tanda dirimu berbaik sangka dengan-Nya dan yakin diatas ketentuan-Nya.

Ikhlaskan hatimu kerana keikhlasan membawa nilai dalam semua amalanmu.
Khusyukkan hatimu ketika solat kerana kekhusyukan akan membawa erti dalam solatmu.
Berwaspadalah dalam semua perkara nescaya kau akan terhindar dari tipu daya .

Sahabat yang dirahmati Allah….
Bila kau takut kepada Allah kau akan menjadi orang yang paling alim
Bila kau yakin diri sendiri kau akan menjadi orang paling kaya
Bila kau mengasihi manusia seperti kasih diri sendiri kau akan menjadi orang paling adil.
Ingatlah! Orang yang paling baik adalah orang yang berguna kepada masyarakat.
Bila kau ingin menjadi orang yang paling istimewa banyakkan zikrullah.
Bila kau ingi memiliki kesempurnaan iman maka perelokkan akhlakmu
Bila kau ingin menjadi insan bersifat muhsinin maka kau beribadahlah seolah-olah kau lihat Allah, jika tak merasa ingatlah Allah melihat kamu.
Bila kau ingin termasuk pada golongan yang taat maka laksanakan semua yang fardu.

Sahabat yang dimuliakan
Jika kau ingin berjumpa Allah dengan tiada dosa dihari akhirat nanti bersihkan diri dari dosa.
Jika kau inginkan mendapat cahaya dihari akhirat maka janganlah menzalimi orang lain.
Jika kau ingin dikasihi Allah di hari qiyamat kasih diri sendiri dan kasihilah orang lain.
Jika kau ingin dihapuskan segala dosa-dosamu maka banyakkan beristighfar.
Jika kau ingin menjadi semulia-mulia manusia maka janganlah sangka buruk pada orang lain.
Jika kau ingin menjadi orang yang paling gagah sentiasalah bertawakkal dan serah diri kepada Allah.
Jika kau ingin rezeki sentiasa murah dan kau akan memilikinya maka sentiasa bersih dari hadas dan hubungkan silaturahim.
Jika kau ingin termasuk golongan di kasihi Allah dan Rasul maka cintailah semua yang di sukai Allah dan Rasul.
Jika kau ingin terselamat dari kemurkaan Allah di hari qiyamat maka janganlah kau marah pada orang lain.
Jika kau inginkan do’amu diterima Allah maka jauhilah makanan yang haram masuk dalam perutmu
Jika kau inginkan keaibanmu ditutup di hari qiyamat maka tutuplah keaiban orang lain.
Jika kau ingin terselamat dari dosa maka alirkanlah air matamu tanda penyesalan, tunduk pada Allah dan bersabarlah ketika di timpa kesakitan.
Ingatlah! Sebesar-besar kebaikan disisi Allah apabila kau elokkan budi pekertimu, rendahkan dirimu dan bersabar dengan ujian.
Ingatlah! Sebesar-besar kejahatan disisi Allah adalah buruk akhlak dan sedikit ketaatan maka kau jauhkanlah dirimu dari sifat ini.
Jika kau ingin meredakan kemurkaan Allah dunia dan akhirat maka hulurkanlah sedekah secara senyap dan hubungkan kasih sayang kerana Allah.
Ingatlah! Jalan yang boleh memadamkan api Neraka adalah sabar di dunia dengan bala dan musibah.

Sahabat yang dikasihi Allah….
Bersihkanlah hatimu dari syirik, iri hati, riak, sombong dan takabur.
Kerana sifat-sifat ini menghapuskan amalanmu.
Tuluskanlah hatimu bila kau terima sesiapa saja menjadi teman hidupmu
kerana ketulusan itu membawa kebahagiaan. Cintailah ia semata-mata kerana Allah.
Janganlah pemilihanmu kerana dunia dan nafsu, nescaya ianya tak akan kekal.
Hubungkanlah hatimu dengan Allah nescaya kau akan terpelihara dari perasaan kecewa, trauma, fobia, putus asa dan resah gelisah.
Yakinlah apa yang Allah takdirkan padamu itu ada hikmah yang banyak dan tanda Allah kasih padamu.
Yakinlah janji Allah…bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah adalah insan yang akan mendapat perlindungan Allah dihari akhirat nanti.

Sahabatku yang dimuliakan…
Bersabarlah kerana kesabaranmu membawa kau dekat dengan Tuhanmu.
Bertakwalah kepada Allah, kerana takwamu akan membawamu menjadi insan yang mulia disisi-Nya
Bertawakkallah kerana tawakkal seorang hamba merupakan ikatan bersama Rabbnya.
Bersyukurlah kerana sifat syukur tanda kau menghargai nikmat-nikmat yang banyak yang telah kau terima.
Redhalah diatas Qadha’ dan Qadar Allah tanda dirimu berbaik sangka dengan-Nya dan yakin diatas ketentuan-Nya.
Ikhlaskan hatimu kerana keikhlasan membawa nilai dalam semua amalanmu.
Khusyukan hatimu ketika solat kerana kekusyukan akan membawa erti dalam solatmu.
Berwaspadalah dalam semua perkara nescaya kau akan terhindar dari tipu daya .

Sahabat yang dirahmati Allah….
Bila kau takut kepada Allah kau akan menjadi orang yang paling alim
Bila kau yakin diri sendiri kau akan menjadi orang paling kaya
Bila kau mengasihi manusia seperti kasih diri sendiri kau akan menjadi orang paling adil.
Ingatlah! Orang yang paling baik adalah orang yang berguna kepada masyarakat.
Bila kau ingin menjadi orang yang paling istimewa banyakkan zikrullah.
Bila kau ingi memiliki kesempurnaan iman maka perelokkan akhlakmu
Bila kau ingin menjadi insan bersifat muhsinin maka kau beribadahlah seolah-olah kau lihat Allah, jika tak merasa ingatlah Allah melihat kamu.
Bila kau ingin termasuk pada golongan yang taat maka laksanakan semua yang fardu.

Sahabat yang dimuliakan
Jika kau ingin berjumpa Allah dengan tiada dosa dihari akhirat nanti bersihkan diri dari dosa.
Jika kau inginkan mendapat cahaya dihari akhirat maka janganlah menzalimi orang lain.
Jika kau ingin dikasihi Allah di hari qiyamat kasih diri sendiri dan kasihilah orang lain.
Jika kau ingin dihapuskan segala dosa-dosamu maka banyakkan beristighfar.
Jika kau ingin menjadi semulia-mulia manusia maka janganlah sangka buruk pada orang lain.
Jika kau ingin menjadi orang yang paling gagah sentiasalah bertawakkal dan serah diri kepada Allah.
Jika kau ingin rezeki sentiasa murah dan kau akan memilikinya maka sentiasa bersih dari hadas dan hubungkan silaturahim.
Jika kau ingin termasuk golongan di kasihi Allah dan Rasul maka cintailah semua yang di sukai Allah dan Rasul.
Jika kau ingin terselamat dari kemurkaan Allah di hari qiyamat maka janganlah kau marah pada orang lain.
Jika kau inginkan do’amu diterima Allah maka jauhilah makanan yang haram masuk dalam perutmu
Jika kau inginkan keaifanmu ditutup di hari qiyamat maka tutuplah keaiban orang lain.
Jika kau ingin terselamat dari dosa maka alirkanlah air matamu tanda penyesalan, tunduk pada Allah dan bersabarlah ketika di timpa kesakitan.
Ingatlah! Sebesar-besar kebaikan disisi Allah apabila kau elokkan budi pekertimu, rendahkan dirimu dan bersabar dengan ujian.
Ingatlah! Sebesar-besar kejahatan disisi Allah adalah buruk akhlak dan sedikit ketaatan maka kau jauhkanlah dirimu dari sifat ini.
Jika kau ingin meredakan kemurkaan Allah dunia dan akhirat maka hulurkanlah sedekah secara senyap dan hubungkan kasih sayang kerana Allah.
Ingatlah! Jalan yang boleh memadamkan api Neraka adalah sabar di dunia dengan bala dan musibah.

Sahabat yang dikasihi Allah….
Bersihkanlah hatimu dari syirik, iri hati, riak, sombong dan takabur.
Kerana sifat-sifat ini menghapuskan amalanmu.
Tuluskanlah hatimu bila kau terima sesiapa saja menjadi teman hidupmu
kerana ketulusan itu membawa kebahagiaan. Cintailah ia semata-mata kerana Allah.
Janganlah pemilihanmu kerana dunia dan nafsu, nescaya ianya tak akan kekal.
Hubungkanlah hatimu dengan Allah nescaya kau akan terpelihara dari perasaan kecewa, trauma, fobia, putus asa dan resah gelisah.
Yakinlah apa yang Allah takdirkan padamu itu ada hikmah yang banyak dan tanda Allah kasih padamu.
Yakinlah janji Allah…bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah adalah insan yang akan mendapat perlindungan Allah dihari akhirat nanti.

Salam ukhuwah wa mahabbah fillah…

Credit: Jalan Ku Pulang
Read more>>>

Berfikir Sejenak


Andai tiba-tiba putus asa itu hadir dalam diri, 
berhenti sejenak..

Toleh ke belakang,

Lihatlah betapa jauh perjalanan,
yang kau telah susuri selama ini..

Jalan berliku itu telah mampu kau susuri..

Bukankah itu kebanggaan buat dirimu?

Teruskan berjalan, berhenti sejenak,
menghela nafas dan berjalanlah semula..

Kekuatan sebenar adalah dari semangat,
yang tidak pernah mahu mengalah..

Jangan bimbang,

Destinasi impian, 
ada di hadapan..
Read more>>>

Kerana Aku Seorang Hawa


Hari semalam semakin berlalu
Namun, kepahitan itu tetap aku rasakan..

Dan entah mengapa, hatiku sukar untuk mengalah..
Apakah mungkin, aku hanya SEORANG HAWA..
Seorang HAWA, yang mungkin lemah pada pandangan mata duniawi..

Mungkinkah?

Jawapan demi jawapan semakin aku tunggu..

Namun masih tidak kunjung jua..

Hampa hatiku.. sungguh terlalu hampa..

Read more>>>

Copyright © Dari Kacamata Seorang Wanita Official Blog Designed by azhafizah.com