My Best Friend's Wedding (Nur)

Assalammulaikum dan salam sejahtera diucapkan buat semua peminat setia blog Jika Itu Yang Tertulis Buatku... rasenya sudah lame blog ni die...


Assalammulaikum dan salam sejahtera diucapkan buat semua peminat setia blog Jika Itu Yang Tertulis Buatku... rasenya sudah lame blog ni dieba tinggalkan keseorangan... biase la...akhir-akhir ni bz sgt2... hehehe... sebenarnye takde ape sgt pun yang bz... tapi ade hal nya... rahsia... huhuhu... sebenarnya hari ni dieba nk sharekan cerita mengenai majlis perkhawinan sahabat baik dieba dari kecik sehinggalah kini , insyallah sampai akhir hayat dieba...

Nur fazriah name nye , sahabat sejati dieba... teman yang pertama kali sudi berkawan dgn dieba sejak dieba berpindah duduk dikampung bersama dgn atuk dan nenek... teman yang banyak membantu dieba menyesuaikan diri berada dikampung... beliau seorang yang peramah... baik hati... senang berkawan dgn beliau... kami berdua dulu boleh diibaratkan seperti adk beradik , kemana-mana pergi pasti bersama... susah senang bersama... persahabatan kami tetap berterusan sampailah dieba berpindah balik duduk dgn mak dgn abah... sejak tu kami terputus hubungan... waktu itu umur kami baru je 10 tahun... memang sedih sewaktu berpisah... tapi kalau ade jodoh untuk bertemu kembali , biar berpisah berapa lame pun... pasti akan bertemu jua... akhirnye kami bertemu semula sewaktu umur kami 19 tahun... waktu itu kami sekeluarga berpindah di INDAH PERDANA , sejak dari itu persahabatan kami bersambung kembali... bermacam -macam yang kami lakukan bersama... kemana die , di situ juga diriku... tibe2 teringat kenangan mase kecik2 dahulu... indahnye... tak sangka begitu cepat mase berlalu... terasa macam tidak percaya beliau kini bergelar seorang ISTERI...

Hari sabtu, 29 september 2012 


sekitar pukul 3 petang , kesemua kaum keluarga kedua-dua belah pihak pengantin berpusu - pusu untuk sama-sama memeriahkan majlis pernikahan yang berlangsung dimasjid kampung endah... serta tak lupa juga sahabat-sahabat kedua-dua mempelai... termasuk juga diriku... huhuhu...













Selesai majlis akad nikah dan sesi bergambar , waktu untuk pulang kerumah pengantin...
                     

hantaran untuk pihak lelaki...
 
p/s:yg paling sedap rasenya yang coklat tu... =)




hantaran untuk pihak perempuan...
p/s:lebih banyak bunga daripada isi... huhuhu... =)

Sesi bergambar kenangan bersama-sama pengantin... hari ni jela masenye... esok mesti tak dapat peluang....
















Sebelah malam nye pula , adalah sesi memotong kek...

















Selesai untuk hari sabtu... 


Hari ahad, 30 september 2012 




Dieba bangun dengan diiringi senyuman kegembiraan... why eh ?? macam ade yang istimewa sahaja... :) mestilah gembira sebab tengah hari nanti dieba nk g tengok member dieba bersanding , dan paling gembira sekali sebab dieba akan ditemani oleh insan tercinta yaitu ENCIK SHARIFFUDIN... bestnye... terasa teruja sangat2 , sebab ni first time dieba pergi ke majlis kawan-kawan secara berpasangan... sebab dari dahulu dieba selalu ditemani oleh rakan-rakan ataupun sepupu-sepupu dieba sahaja... tapi kali ni memang istimewa sangat2... sebab ditemani oleh si dia... sebenarnye terasa macam mimpi sebab tak sangka si dia sanggup menemani dieba... lagipun dari tempat die ke tempat dieba ni memang bukan dekat sangat... tapi die kate ala setakat 1 jam setengah je... aah la memang tak jauh kan abg syg... dekat je... hehehe...

Kul 11:45 , dieba selesai bersiap-siap... actully lame jugak la bersiap sebenarnye , dekat 1 jam jugak la... lame x ?? , walaupun rase nye dieba takde la bermake up , make up ni... tapi tetap lame... sebab yang lame nye pakai tudung , selagi tudung tu tak betul selagi tu la dieba takkan berpuas hati... huhuhu... bila tengok jam da nk dekat kul 12 apa lagi , memang kelam kabut la... akhir nye comel... hehehe... tema hari ni adalah biru  , same kaler dgn yang tersayang... huhuhu... sambil menunggu si die sampai , dieba sempat lagi online FB... huhuhu... saje usha-usha fb... mane tahu ade apa-apa yang menarik... hurm... tapi xde papepun...

Tepat kul 12:20 minit tengah hari , si dia call... memberitahu telah selamat sampai dihadapan rumah... aik die ni , bila mase lak die sampai ? tak dengar pun... tup-tup da sampai depan umh... nasib baik dieba da siap... kalau tak tunggu la dieba siap... lame tau... macam mengalahkan artis... huhuhu... dieba keluar daripada rumah je terus nampak si die tercegat dekat luar rumah... tak panas ke abg syg... da la cuaca bukan main panas lagi... dieba pun duk dalam rumah pun terasa bahangnye... tanpa membuang masa lagi kami pun memulakan perjalanan menuju ke rumah kawan dieba... tak sampai beberapa minit kami pun tibe dirumah pengantin perempuan... waktu itu dieba lihat niza serta bakal tunangnye menunggu ketibaan kami berdua... nak gerak same-same la katakan... barulah meriah...

Selesai bersalaman dengan kedua-dua ibu bapa pengantin perempuan dieba serta niza pun menuju kedalam rumah untuk bertemu dgn pengantin sambil memberikan hadiah perkhawinan buat beliau... waktu tu pengantin baru nak keluar rumah sebab pengantin lelaki da sampai... da nk bersanding la pulak... tak sempat nak borak walaupun sekejap... takpela , semalam pun da dapat cakap... kami berdua pun keluar daripada rumah , mencari kekasih-kekasih hati kami itu... kecian dorang kena tinggal... ala takpe , dorang kan da besar... pandai-pandailah dorang... huhuhu... melilau tengok kiri dan kanan cari mereka... tup-tup nampak mereka berdua tengah berjalan menuju ke meja makan... fuh.. nasib baik ade... ingat hilang tadi... dieba mengekori langkah mereka berdua... dieba kata kan pada si sidia...

abg ok tak duduk kt sini... akak takut abg tak biase je...
tibe-tibe pakwe niza cakap , ko janganlah risau... aku jaga die...
fuh , lega... nasib baik pakwe niza lew teman kan abg syg... risau nk tinggalkan die sorg2...
dieba pun melangkah pergi untuk mendapatkan niza... tibe-tibe ternampak lak wajah2 insan yang tersayang... wajah hidayah , wak ma serta wak nor... my family... dieba pun pergilah menyapa mereka... bersalaman semua... hidayah pula tibe2 bersuare...
Amboi-amboi mentang-mentang da de pakwe... datang dgn pakwe eh... untunglah...
Untunglah... hehehe... dayah ni... saje je cakap cmtu depan wak ma dgn wak nor ye...
Setelah abis berbual dieba pun mencari niza... ramainye dekat depan ni , nasib baik niza ade dekat luar je... tak perlulah dieab masuk kedalam rumah... niza ajak makan... tp sebenarnye dieba memang takde selera nak makan... sebab entah lah tekak ni , rase macam sakit je... tapi dieba buat-buat tak sakit... cool je depan si dia... tak nak tunjukkan kat die yang dieba sakit nanti kang si si dia risau pulak... dieba tak sanggup tengok die risau... selesai makan , dieba dgn niza ingat nk tgk pengantin bersanding... ajak la mereka berdua tapi biase la lelaki kan... mane la nak... dorang suwo kami berdua je pergi... mereka nak duduk kt situ je... dieba dgn niza ape lagi bangun dan pergilah... sebenarnye kaki dieba rase berat je nk g... nak tinggalkan si dia... tapi jalankan juga kaki ni... rase macam tengah menyeret je kaki ni... sesampainya didepan... pengantin tengah bersanding sambil dipersembahkan dengan tarian zapin... ramainye yang melihat , sampai susah untuk kami lalu didepan untuk masuk kedalam rumah... agak lame jugak la berdiri... naik lenguh kaki kami ni... tarian ni pun lambat sgt nk abis nye... aduhai... sabar jela...

Abis tarian , kami mencari-cari jalan untuk lalu... eeeee... masih penuh lagi... tunggu lagi... tunggu punye tunggu sampailah waktu untuk pengantin baling gula-gula... ni peluang baik ni... semua budak-budak da berkumpul didepan pengantin... kami pun ape lagi memulakan langkah untuk lalu la... da tak sanggup da nk berdiri lagi... penat dan lenguh kaki ni... akhirnye dapat juga duduk... dalam dieba duduk-duduk tu ade la dieba terjenguk-jenguk melihat si dia melalui tingkap... bagaikan si die tahu-tahu je yang dieba nk tengok , si die pun tengok same... masing-masing tersenyum... manis nye senyuman... bertambah terpikat... hehehe...

Pukul 1 setengah petang dieba serta niza pun mengambil keputusan untuk pulang... kami lihat pengantin masih lagi bz makan beradap bersama-sama keluarga masing2... kami bersalaman dgn NUR... selepas bersalaman dgn NUR dieba sempat berpesan kepada FIZI , supaya jaga kawan dieba tu baik-baik... kalau die tak jaga baik-baik siap la die... tahu la nasib die...
Nur& Fizi , aku doakan agar rumah tangga korang berdua akan berkekalan sampai ke anak cucu serta keahkir hayat... kalau ade masalah selesaikan bersama-sama... jangan bergaduh tau... ingat korang berdua tu da jadi suami isteri , bukannya kapel cam dulu lagi... dan bukan budak-budak lagi eh... aku ingat lagi camne susah nya korang nk bersatu , macam-macam yang terjadi... tapi berkat kesabaran korang berdua akhirnya bersatu juga korang berdua sebagai suami dan isteri... jadi korang jagalah rumah tangga korang ni sebaik mungkin...



You Might Also Like

0 ulasan

Flickr Images