Resepi Puff Pisang

9:32 PG


Foto Nor Izan Mustapa.


Assalammualaikum..

Morning semua.. breakfast apa pagi ni? deeba breakfast pisang goreng dan keledek goreng je pagi ni.. alhamdulillah diatas rezeki dariNYA..

Kepada anda semua yang suka masak dan tak tahu nak breakfast apa untuk pagi ni deeba nak share 1 resepi yang boleh anda semua buat untuk breakfast..

Foto Nor Izan Mustapa.


Bahan
4 biji pisang 
1-2 sd besar brown sugar
Sdkt serbuk kayu manis - bole skip
Puff pastry
Butter cair + sdkt esen vanila
Peanut butter
Choc chips
Choc syrup
Gula aising

* Bole guna sebarang pisang manis (pisang nangka n nipah pn bole asalkn manis)

Foto Nor Izan Mustapa.

- Memula potong bulat pisang
- Campur brown sugar n serbuk kulit kayu manis
- Gaul rata n biar sekejap seblum guna

Foto Nor Izan Mustapa.

Potong dua pastry jika suka


Foto Nor Izan Mustapa.

- Atur pisang atas pastry
- Tabur choc chips/paip peanut butter jika suka

Foto Nor Izan Mustapa.

Sapukn butter cair yg dh dicampur sdkt esen vanila atas pastry

Foto Nor Izan Mustapa.

- Bakar suhu 200 selama 20 minit guna api atas bwh
- Letak tray pd aras tgh

Foto Nor Izan Mustapa.

Sejukkan sebelum ayak gula aising/paip choc syrup...selamat mencubaa

Foto Nor Izan Mustapa.

Nampak menyelerakan puff pisang ni.. kalaulah deeba ada oven saat ini dah deeba buat dah.. sayangnya belum ada rezeki lagi nak beli oven.. uolss doakan deeba murah rezeki dan dapat beli oven ye.. 


Kredit ; NOR IZAN MUSTAPA

You Might Also Like

16 ulasan

  1. Sedapnya puff pisang. Siqah suka beli roti pisang kat Shell. Sedap :)
    Insyallah didoakan agar Deeba murah rezeki dan dapat beli oven.

    BalasPadam
    Balasan
    1. samalah deeba pun suka makan roti pisang.. sedap sangat2 kan.. tq siqah.. aminnn..

      Padam
  2. Thank you Deeba for sharing, akak suka makan pastry tapi tak tau nak buat pastri nya, ooh rupa nya ada yang dah siap ya, mudah nya.. memacam boleh di pelbagaikan ya. In sha Allah akak doakan semoga Allah perkenankan hajat Deeba tu , Ameen

    @KakSu-Membantu ibu2 di rumah membina blog dan bisnes online

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama2 kak su.. aminnn, terima kasih atas doanya kak..

      Padam
  3. ehhhh, gambar sangat cantik and nampak sangat sedap, good job!

    BalasPadam
  4. Alamak ni nampaknya kena balik dan cuba lah memang terbaik sedapnya mudah lak tu.

    BalasPadam
  5. wahh.. balik kampung nanti nak minta mak dgn kakak buatkanlah. haha.

    BalasPadam
  6. u know what. d simple recipe mcm ni yang lebih sedap dan sihat. saya kekadang suka buat yg pisang with brown sugar and cinnamon.. love cinnamon soooo much.. buat kita rasa fresh jer.. tq darling

    BalasPadam
  7. Terliur kak tengok nih! boleh try buat sendiri nanti hehe

    BalasPadam
  8. ya ampun. sedapnyaaa tengok. saya rasa ni resipi mak tanya pagi tadi. hehe thanks ye

    BalasPadam
  9. sedapnye tgkkk... on boleh masuk dalam list utk kekdah cuba cuba..hehehe

    BalasPadam
  10. Sedapnya...kita mmg gila puff2 ni...ononom

    BalasPadam
  11. Wah... Simple jer nak buat. Nampak sedap sangat ni. Boleh try ☺

    BalasPadam
  12. Menarik dan mudah nampak resepi ni.. nak cuba la sbb saya suka pisang huhu

    BalasPadam
  13. Mmm sedapnya. boleh try buat ni. hehe. nmpk mcm senang je awak buat.

    BalasPadam