Tips Sebelum Memakan Pisang

8:12 PG

Assalammualaikum semua..

Pagi ni deeba nak share 1 tips pada anda semua pasal pisang..kenapa dengan pisang ye?

Hampir semua orang suka makan pisang tetapi tahukah anda jika kita tidak melihat betul2 pisang itu akan mendatangkan bahaya pada kita?

Pernahkah anda semua melihat tanda seperti gambar dibawah ini pada pisang ?

hati-hati kalau terjumpa tanda putih seperti ini pada buah pisang

hati-hati kalau terjumpa tanda putih seperti ini pada buah pisang

Tahukah anda semua apakah tanda berwarna putih itu? Sebenarnya tanda berwarna putih adalah sarang labah2 yang sangat merbahaya..




Tambah lagi, spesis labah-labah ini suka bersarang pada buah-buahan dan sebaik sahaja telur labah-labah ini menetas, gigitan daripada anak labah-labah juga amat berbisa.. pastikan anda semua tidak memegang pisang tersebut ye..

Jadi sebelum kita memakan pisang seeloknya kita membasuh pisang2 itu sehingga bersih agar kita semua terhindar daripada bahaya.. ingat2 ye basuh dahulu sebelum makan..

Nota : Spesis labah-labah Wandering Brasil adalah spesis labah-labah yang boleh menyebabkan kematian pada manusia dalam masa kurang daripada 1 jam selepas digigit..

SumberDaily Mail & Sinar Fm

You Might Also Like

16 ulasan

  1. Ala.... nak jadi spiderwomen please!!!!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amboi nakjadi spiderwomen pulak ye.. hehe..

      Padam
  2. Owh...setakat ni kalau beli pisang belum jumpa yang macam ni...insyaAllah untuk ingatan ni..

    BalasPadam
  3. Selalu tengok pisang hitam aje. Tak perasan labah-labah tu. Seriau pula tengok. Tambahan mata rabun kan. Lepas ni ruby akan lebih hati-hati. Terima kasih utk info menarik ni

    BalasPadam
  4. assalamualaikum
    singgah pagi khamis

    BalasPadam
  5. ooo baru tahu. lepas ni kena lebih berhati hati hehe.

    BalasPadam
  6. nampak macam sanagat geli la. haha takut nak makan pisang skg.

    BalasPadam
  7. Maksud u basuh tu basuh dengan kulit sekai ker atau lepas kupas kulit. Sebab labah-labah tu dah bertelur dalam pisang macam mana nak buang..

    BalasPadam
  8. ohhh baru tau. bahaya tu. thanks for the info ya sis :D

    BalasPadam
  9. Paling fobia dengan yang kaki lapan ni. Dia duk kat pisang rupanyaa

    BalasPadam
  10. Tak pernah nampak pulak yang macam kak deeba! anyway thank share pasal ini..lepas nih kalau jumpa boleh la berhati hati.

    BalasPadam
  11. wahhh takutnya. Iday kalau nampak lubang and putih2 macam tu memang takkan makan. huhuhu

    BalasPadam
  12. wahhh thanks for the tips....kalo tak terpegang mati i...

    BalasPadam
  13. Nasib bagi tahu. Bahaya ni. Main bedal makan je

    BalasPadam
  14. Iskkk seram betul. Kena hati hati pilih pisang

    BalasPadam
  15. Ewww.... geli sangat! Terus rasa seram plak. Thanks sebab share pasal nie

    BalasPadam